GPS Forum.eu

“Софийска вода” обработва сигналите с платформата ПЕГАС

Интегрираната информационна система дава възможност компанията да следи в реално време изпълнението на ремонтните дейности и да оптимизира скоростта на обратната връзка към потребителитеКато част от най-големите комунални дружества в България, “Софийска вода” e една от компаниите, които бързо осъзнават значението на технологичното развитието за успеха на бизнеса и удовлетвореността на клиентите си, особено в сектор, в който качеството на услугите и възможностите за бърза реакция при аварии са пряко обвързани с обществения интерес. Предизвикателствата варират от повреди на ВиК инфраструктура, многобройни сигнали и заявки за проверки от клиенти, времеемки ремонти и т.н За да управлява действията си в подобни ситуации, водното дружество създава своя собствена информационна система за обработка на сигнали, която да покрива специфичните му изисквания.

“ПЕГАС“ е интегрираната информационна система за обработка на сигналите към “Софийска вода”, свързани с водоснабдяването и канализацията, като платформата обхваща целия жизнен цикъл на сигнала – от приемането му до приключването на работата по него. Процесът включва различните отдели на компанията - координатори, инспектори, изпълнители на ремонти, външни подизпълнители и т.н.”, обяснява Петко Петков, един от създателите на системата -.

По думите му, „ПЕГАС“ е реализиран предимно с технологии на Microsoft, като основно е написан на платформата .NET с помощта на езика C# (C Sharp). Освен офис приложение, системата се състои от няколко хибридни мобилни приложения и интерфейси. За база данни и уеб сървър се използват Microsoft SQL Server и IIS (Internet Information Server). Всички устройства, на които „ПЕГАС“ работи понастоящем са Windows-базирани – сървъри, работни компютри и таблети.“

“Тази софтуерна система покрива изцяло експлоатационната част от дейността на ком...

Read More

Read More

Победителите в Хакатон за София направиха 3D модел на сенките в града

Mобилен сензор за качеството на въздуха и анализ на мненията на туристи за София се наредиха на второ и трето мястоОтбор “Тъмни субекти”, разработил впечатляващ 3D модел на София, който позволява анализ на осветеност и сенки по всяко време на деня и годината, и влиянието им върху градската среда, спечели първо място в Хекатон за София.

Второ място и награда от Astea Solutions спечелиха “Peper Analysis” - най-младият отбор в хакатона от ученици от ТУЕС - Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, които създадоха приложение, улесняващо туристите да се ориентират в столицата, като обработиха и анализираха огромен обем от данни от Визия за София и над 25 хиляди коментари на потребители в AirBNB.

Третото място беше отредено на хардуерното решение BREATHE на отборa “Day Off”. Само за две денонощия те създадоха мобилен датчик, който отчита качеството на въздуха при движението ни из града и дава възможност на потребителите за избор на най-чист маршрут на база на събрани данни.

Трите отбора бяха отличени с парични награди - 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Победителите бяха избрани от жури в състав: Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Серги Сергиев, основател на Data Science Society, Николай Костов, преподавател в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божидар Божанов, софтуерен инженер и експерт по електронно управление, Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, експерт към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, ръководител на екипа на Визия за София.

 Участниците в Хакатон за София, организиран от Визия за София в края на миналата седмица в Бизнес инкубатора на София тех парк, разработиха 15 проекта за две денонощия, които търсят креативно използване на данните, ...

Read More

Read More

Започна Европейската космическа седмицаПонеделник, 03 Декември 2018
Между 3 и 6 декември в Марсилия се провежда Европейската космическа седмица. Събитието е организирано от Европейската комисия и Европейската ГНСС агенция (GSA).

В рамките на четирите дни ще се проведат редица сесии, фокусирани върху космическите програми на Европа – „Коперник“,“Галилео“ и EGNOS. Сред лекторите са Жан-Ив Ле Гал, президент на Френската космическа агенция, Карло дес Доридес, президент на GSA, Йохан-Дитрих Вьорнер, президент на Европейската космическа агенция и други.

Български представител е доц.д-р Аспарух Камбуров.

www.euspaceweek.eu

Източник
https://www.geomedia.bg/novini/item/7188-the-european-space-week-began

Read More

Споделеното паркомясто е стъпка към решаване на проблема с паркирането в София

Платформата за споделено паркиране може да се разработи и в други градове в страната   Проблемът с паркирането в столицата става все по-мащабен с увеличаването на обхвата на синята и зелената зона. Решения трябва да се търсят на няколко нива, за да се спре практиката на паркиране в съседни на зоните квартали, което затруднява живеещите и губи време и пари на данъкоплатците. Стартиращата компания Parknshare, основана от Петър Иванов и Лъчезар Младенов, е разработила parknshare.bg - споделена платформа за паркиране, която свързва отдаващите под наем паркомясто с търсещите такова, в реално време и с навигация. Повече за платформата, приложима ли е тя и в други градове и колко струва едно паркомясто ни разказа Петър Иванов.

Г-н, Иванов, как се роди идеята за платформата Parknshare?

- Тъй като един от основателите - Лъчезар има паркомясто в центъра на София, един ден, през декември 2017, другият основател Петър му се обади и му каза, че често има работа в центъра, но има проблем с паркирането, а Лъчезар може да му предостави неговото паркомясто, когато е свободно. Именно така се роди и Parknshare. Ние припознахме проблема с паркирането в нас самите и видяхме, че е възможно да съществува удобно решение. Това ни накара да се захванем с реализацията на Parknshare, за да помогнем на колкото се може повече хора да решат този проблем.

Какво представлява платформата за споделено паркиране? От кога сте на пазара?

- Parknshare представлява споделена платформа за паркиране, която свързва отдаващите под наем паркомясто, с търсещите такова, в реално време и с навигация. В допълнение, на уеб сайта и през мобилната версия можете да видите всички паркоместа в центъра на София, над 10 000, в свободна за паркиране зона, синя и зелена зона, платени паркинги на частни лица и институ...

Read More

Read More

Навигация

[0] Forum

Премини на пълна версия