IoT Forum

Държавната компания “Автомагистрали“ купува нова техникаПонеделник, 08 Април 2019
Държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, която ще изгражда новите 134,14 км от автомагистрала „Хемус“, разширява наличната си строителна и транспортна техника с 20 тежкотоварни автомобила и 11 тежки строителни машини като булдозери, колесни багери, верижни багери, челни товарачи, валяци, комбинирани багери. Сред най-впечатляващите машини е 40-тонния булдозер, разработен в Япония. „Той е толкова мощен, че може да прегази танк. Не му отстъпват по сила и новите верижни багери с тегло 36 т. и 22 т. Кофата на такъв багер „яде“ скалата като пясък“, казва главният инженер на фирмата Евгени Генчев.

С високи технически характеристики са челните товарачи и комбинираните багери. Наличието им ще улесни и ускори работата по новото трасе на „Хемус“, тъй като скалната маса, пръстта и асфалтът на този тежък участък ще бъдат милиони кубици, се подчертава в съобщението.

За покупката се използват средства на „Автомагистрали“ ЕАД. Отпуснатите от правителството 1,124 млрд. лв. без ДДС за изграждане на новите 134,14 км са по сметка на МРРБ в БНБ и от тях не може да се плаща авансово, а само срещу свършена работа.

Гордостта на компанията е машината на „Крамер“, която се използва за ремонт, поддръжка и изграждане на виадукти и мостови съоръжения и е единствена в България. Обслужва се от специален екип, а работата ѝ на ден осигурява близо 2000 лв. приход за компанията, тъй като се отдава под наем на частните строителни фирми, се посочва в съобщението.

“Автомагистрали” ЕАД планира да купи и високотехнологична лазерна технология, с която може да се контролира строителството от въздуха. Тя ще улесни значително и процеса на проектиране и ще съкрати времето, необходимо за неговото извършване.

В началото на февруари 2019 г. Държавното дружество разполагаше с 25 товарни камиона над 3,5 тона, 17 – до 3,5 тона и 20 машини строителна техника. Друга част от оборудването на “Автомагистрали” ЕАД по това време бяха и 107 специализирани автомобила, 9 пътнически, и 58 лекотоварни.

Изграждането на новите 134,14 км от „Хемус“ бяха възложени на „Автомагистрали“ ЕАД през декември 2018 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“. Процедурата попадна в изключенията на прилагането на ЗОП, а именно чл. 14, ал. 1, т. 6 от закона, според който не се прилагат условията за провеждане на подбор, тъй като дружеството е подопечно на възложителя. Очаква се строителството на новия участък да започне през пролетта на 2019 г.

https://www.geomedia.bg/novini/item/7445-darjavnata-kompania-avtomagistrali-kupuva-nova-tehnika

Read More

Cisco Connected Rail: Градска транспорна система на San Diego

Case Study highlighting how SD MTS implemented real-time ETA displays and metro diagnostics to enhance passenger benefits and more acutely alert the Transit operators of faulty/malfunctioning equipment with the combination of Cisco, Intel, and Davra Networks technology. Visit Cisco Connected Rail for more: http://cs.co/60008h2vC.

<a href="https://www.youtube.com/v/CJ0vR-09rGI" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/CJ0vR-09rGI</a>

Read More

Над 85% биха сменили работата си, ако им предложат обучение

Проучване: Българите не знаят задълженията на работодателите


Повечето служители желаят да се квалифицират на работното си място

Преобладаващата част (над 82%) от българите не знаят, че работодателят е длъжен да осигури условия за поддържане и повишаване на професионалната квалификация на служителите си съгласно чл. 228а от Кодекса на труда, установи проучване на Център за професионално обучениe „Нет Ит“.

Резултатите от анкета, проведена в социалните мрежи, показват еднозначно желанието на служителите да се квалифицират на работното си място. За общо 95,6% от запитаните е важно работодателят им да има конкретен план за обучение на служителите, като за 71,6% от тях това е отбелязано като „Много важно“. Едва за 4,4% от анкетираните, наличието на такъв план не е от значение.

В същото време над 85,8% от запитаните отговарят, че биха напуснали работа, ако друга компания им предложr същите условия, но допълнително имат и възможност да участват в обучения за подобряване на квалификацията им.

Друга интересна информация от проучването е, че според 97,2% от анкетираните, те биха разгърнали по-добре потенциала си на работното място, ако работодателят им осигурява допълнителни обучения за подобряване на професионалната квалификация.

На въпроса „Според вас, има ли закон, задължаващ работодателите да подобряват квалификацията на служителите си?“ 82,3% от попълнилите анкетата отговарят с „Не“.

Същевременно, технологиите са толкова напреднали, че ефективното поддържане на професионалната квалификация на служителите може да се реализира във виртуални класни стаи с лектори на живо за по час-два седмично, без служителят да напуска работното си място, коментират от Нет Ит.

https://technews.bg/article-115759.html

Read More

Започва строителството на новия завод на MD Elektronik във Враца

Очаква се изграждането на завода да приключи до декември, а производството да започне от догодинаВъв Враца днес ще бъде направена първа копка за строежа на новия завод за автомобилни кабели на германската семейна компания MD Elektronik. Инвестицията се оценява на 22 млн. лв. и първоначално трябва да разкрие 300 нови работни места. На по-късен етап е планирано до 1000 души.

Това е първото предприятие от подобен мащаб във Враца, откривано през последните 20 години.

Очаква се строителството на завода да приключи до декември, а производството да започне от догодина.

Производството ще се простира върху 4794 кв. м, логистиката - върху 2561 кв. м. Предприятието ще включва още административна част с площ от 1418 кв. м, технически помещения и съблекални от 1560 кв.м. Към сградата е предвиден паркинг за 138 автомобила. При проекта на сградата е отчетена възможността за разширение на производството и логистиката на втори етап. Теренът за завода беше осигурен от община Враца, като инвеститорът е платил за 83 декара 1.14 млн. лв.

https://www.economic.bg/bg/news/11/zapochva-stroitelstvoto-na-noviya-zavod-na-md-elektronik-vav-vratsa.html

Read More

Искате собствена метеорологична станция? Не е толкова просто!Какво трябва да знаете, преди да направите избор и да изберете мястото, където да я поставите, за да ви дава правилна информация

Локалните метеорологични данни могат да бъдат безценни при вземане на решения в стопанството. Дори въпреки съществуването на много различни прогнози за времето и информационни услуги, които дават ясна картина на климатичните условия в реално време.

А и опцията да се запазва тази информация и да се правят дългосрочни графици, дава на земеделците възможност да определят кои технологии са дали добър резултат в различни сезони и условия. Технологията, способна да генерира тази информация, съществено се усъвършенства през последните няколко години – наблюденията на миниметеорологичните станции стават все по-точни, а датчиците са по-достъпни от когато и да било.

Каква метеостанция обаче да се избере? Пазарът предлага много широк избор – от домашни миниметеостанции за 60 щатски долара, които могат да се поръчат в Интернет, до тези, които се използват на летищата и струват от 64 000 долара.

Джон Ден, управляващ директор на британската компания Prodata Weather Systems, специализирана на мониторинг на природно-климатичните фактори и явяваща се дилър на оборудването на редица производители, отбелязва, че най-евтината техника, разбира се, не си струва парите поради своята ненадеждност. В същото време и най-скъпите модели с максимална прецизност не са необходими на фермерите.

“На пазара вече има системи, осигуряващи точност на разумна цена, а също и много прецизни и сигурни – почти пет пъти по-точни, отколкото преди няколко години“, казва специалистът. И добавя, че количеството на функциите, достъпни при най-новите системи за мониторинг, е почти безкрайно, но не всички ситуации изискват такава прецизност на оборудването.

“Разбирането какво точно искате да постигнете с помощта на получените данни ще ви помогне да решите какво точно оборудване ви е необходимо“, казва Ден. За малките и средните стопанства, работещи с малък брой култури, които могат да се обединят в един сеитбооборот, и където основната задача е получаването на информация в реално време за вземането на решения за пръскане и натрупване на информация за климатичните показатели, е достатъчна базова система.

Но за високоинтензивни култури като зеленчуци или картофи, изискващи управление на поливането и информация за вземане на решения за третиране със средства за растителна защита или торене, са необходими по-технологични решения.

Базов модел Vantage Vue струва около $385 и включваанемометър (измерва скоростта на вятъра), дъждомер, датчици за температура и влажност и извежда данните на дисплей от течен кристал, който може да се постави у дома или в офиса. Данните могат да се натрупват и анализират с помощта на специална програма, която се предоставя допълнително. Но системата е ограничена и не предвижда възможности за поставяне на допълнителни датчици, например за УВ-излъчване или слънчева радиация, за да се следят условията на вегетацията и да се пресметне изпаряването на влагата.

Облачни решения

Много привлекателна опция е наскоро пуснатата в експлоатация напълно интегрирана система EnviroMonitor, която обединява многобройни метеорологични станции и датчиците на територията на стопанството и около него, в безжична мрежа и автоматично предава данните в „облак“.

Достъпът до данните е възможен през безплатни приложения за смартфони и таблети на базата на iOS или Android, чрез портала WeatherLink на персонални компютри, където за анализ могат да се използват усъвършенствани инструменти за визуализация.

Всяка мрежа е в състояние да поддържа 20 и повече точки на връзка (устройства, предаващи данни между датчиците и мрежата), всяка от които поддържа 4 датчика и така с оборудването за мониторинг може да се обхванат големи територии.

Отделно взета метеостанция с облачна система може да струва около $2000 и да се оскъпява пропорционално на усложняването си и поставянето на допълнителни датчици. Облачните решения на Vantage Pro Connect и EnviroMonitor изискват годишна такса за мобилните приложения, която във Великобритания струва 160 паунда годишно при обновяване на всеки 15 минути и 201 паунда на година при обновяване на всеки 5 минути.

Но тези системи се изплащат бързо, благодарение на ефективното управление на водата за поливане и използваните препарати, а както и благодарение на преимуществото от използването на big data в следващите години.

“Ефективното използване на събраните данни може да има решаващо значение и колкото повече данни са натрупани онлайн, толкова повече земеделските производители ще могат да оптимизират управлението на стопанствата“, заключава Джон Ден.

6 съвета за ефективно използване на метеорологичните станции в стопанството от фи...

Read More

Read More

Давид dataFRUITdataFRUIT е комплексно решение, изградено върху специализиран хардуер и прилежащи към нея специализирани софтуерни компоненти, осигуряващо средства за дистанционна свързаност към електро-механично индустриално оборудване, както и пренос на данни в реално време от налични индустриални датчици и контролери (PLC) към Cloud базирани платформи за управление на IoT инфраструктура.

Решението се позиционира, като унверасална  платформа, която бързо осигурява основна функционалност за последващо внедряване на комплексни IoT решения.

dataFRUIT осигурява следната основна функционалност:

* Дистанционна инфраструктурна свързаност на електро-механично и индустриално оборудване и нейното управление
* Дистанционна настройка и управление на неограничен брой индустриални датчици
* Двустранна комуникация с управляващи контролери (PLC) и индустриални датчици, посредством стандартизирани индустриaлни протоколи
* Първична обработка на постъпващите данни от индустриални датчици
* Нормализация и валидация на постъпващите данни
* Tрансфер на данните в комплексната среда на съществуващи Cloud базирани IoT платформи за разработка на софтуерни приложения с различно предназначение

Област на приложение и предназначение
dataFRUIT е решение насочено към изграждане на комплексни IoT решения. Предлага предварително разработен и конфигуриран набор от средства за бързо изграждане на следната функционалност:* Мониторинг на електро-механично и индустриално оборудване
* Анализ на актуалната използваемост и функциониране на оборудването
* Анализ на натрупаните исторически данни
* Превантивно оповестяване по различни комуникационни канали при възникнали събития
* Средства за създаване на логически модели с цел предсказуемост на бъдещи събития

Потенциални потребители
* Производители на индустриално електро-механично оборудване
* Интегратори на електро-механично оборудване, желаещи да придадат по-висока добавена стойност на предоставяните от тях продукти и услуги.
* Оператори на електро-механично оборудване, предоставящи средства за управление на решенията на своите технически екипи

https://www.david.bg/internet-na-neshtata-iot/datafruit-iot-solution

Read More

Повече изложбена площ на MachTech&InnoTech Expo 2019От 15 до 18 април 2019 г. в Интер Експо Център ще се проведе 11-ото издание на международния форум за машини и технологии в металообработката MachTech&InnoTech Expo. До 10 декември участниците в специализираното изложение могат да се възползват от преференциални цени за ранно записване, съобщават организаторите от Интер Експо Център (ИЕЦ).

Последното издание на MachTech&InnoTech Expo предложи на общо над 4500 посетители продуктите и решенията на повече от 150 компании директни изложители. В атмосферата на иновативността и високите технологии участие взеха фирми от България, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Швеция, Италия и Китай, а с колективно участие се включи Австрийското търговско посолство.

"Създавайки професионална платформа за сектора в България и Югоизточна Европа, на изложението специализираната публика и компаниите се запознават с новостите в металообработката, лазерните технологии, машинното проектиране, индустриалната автоматизация, електроника и проектиране. И през 2019 г. ще бъдат демонстрирани системи за индустриална автоматизация, софтуер, 3D принтиране, електроника и роботика, проектиране и технологии за осъществяване на контрол. Представителите на компаниите отново ще имат възможността да присъстват на двустранните бизнес срещи", отбелязват от ИЕЦ.

Заради бързорастящите мащаби на събитието и нарастващия интерес за посещение и участие от България и чужбина, догодина изложението ще се проведе в четири изложбени зали – с една повече от последното издание. Общата изложбена площ през 2019 г. нараства до повече от 10 000 кв.м.

Според профила си 46% от изложителите на последното издание в MachTech са били от сферата на металорежещите и металообработващите машини, 24% са участвали с индустриално оборудване и инструменти, 16% - с машини и технологии за заваряване. В InnoTech над 35% от изложителите са представили системи за индустриална автоматизация, от сферата на качествения контрол – 26%, а от профил "Електроника и роботика" – 25%.

http://machinebuilding-bulgaria.com/article/2777-poveche-izlojbena-plosht-na-machtech-innotech-expo-2019

Read More

Навигация

[0] Forum

Премини на пълна версия