GPS Forum.eu

Google Maps вече показва и близките зарядни станции

Глобално, услугата дава информация за обектите на Tesla и ChargepointGoogle Maps вече показва на картата близките зарядни станции за електромобили и допълнителна информация за тях

Google продължава да разширява функционалните възможности на своята популярна картографска услуга Maps. Последното нововъведение е информация за намиращите се наблизо зарядни станции за електромобили.

Обновената версия на Google Maps показва на картата местата със зарядни станции плюс разширена информация за тях. При търсене по „ev charging” или „EV charging stations” услугата показва намиращите се най-близо до потребителя станции.

Нещо повече, Google Maps показва и допълнителна полезна информация – достъпни портове, скорост на зареждане и брой на свободните портове. Собствениците на зарядни станции пък могат да публикуват връзки с подробна информация за обектите.

Новата функция е достъпна в момента за потребителите на Android и iOS устройства, но скоро ще излезе и за компютри, съобщава блогът на Google. В глобален мащаб услугата показва информация само за станциите на Tesla и Chargepoint.

На територията на САЩ обаче е налична също информация за станциите на SemaConnect, EVgo и Blink, във Великобритания – за Chargemaster и Pod Point, а в Австралия и Нова Зеландия – за Chargefox.

Източник
https://technews.bg/article-111737.html

Read More

ARM и Intel работят за обща IoT екосистемаЯростните конкуренти ARM и Intel обявиха ново сътрудничество, което ще намали фрагментирането на екосистемата в областта на Интернет на нещата и ще улесни мащабните внедрявания чрез предоставяне на масова платформа за управление на свързаните устройства.

Партньорството ще съчетае платформата за управление на устройства Pelion на ARM със системата Secure Device Onboard на Intel. Чрез този ход двете компании ще дадат възможност за по-гъвкаво предоставяне на услуги и ще позволяват на всякакви IoT устройства да се свързват с която и да е облачна среда.

ARM обясни в прес съобщението си, че съюзът с Intel e “голяма крачка напред“, която ще обогати избора на потребителите. Компанията добави, че това ще ускори производствения процес, което ще доведе до по-малко „SKU устройства“, по-големи обеми и по-бърза доставка, както и до по-малко разходи за разгръщане на IoT приложения.

“Това ще позволи на индустрията да се пренасочи от силозираните вериги за доставка към хармонизирана рамка за проектиране и доставка на сигурни и достъпни устройства“, отбелязва компанията.

Разширявайки екосистемата още повече, ARM обяви и други партньорства с разработчика на IoT проекти myDevices и компанията за хардуер с отворен код Arduino, включвайки своята платформа Pelion в техните оферти за IoT приложения.

Компанията пусна наскоро и новата си Mbed Linux OS, която е интегрирана в платформата Pelion за поддръжка на по-сложни IoT устройства, използващи процесорни ядра Cortex-A.

Източник
http://computerworld.bg/167821711__arm_i_intel_rabotyat_za_obshta_iot_ekosistema

Read More

Обнародваха промените в Закона за обществените поръчки в извънреден брой на „Държавен вестник“Четвъртък, 18 Октомври 2018

В днешния извънреден брой 86 на „Държавен вестник“ е обнародван Закона за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Текстовете бяха гласувани от Народното събрание на 4 октомври 2018 г.

Според предишните разпоредби на 18 октомври 2018 г. трябваше да заработи електронната платформа за обществени поръчки. Вместо това с обнародването на ЗОП на същата дата, електронните търгове се отлагат за март 2019 г., когато влизат в сила промените в закона с някои изключения.

От днешната дата в сила са параграфи 95, 97, 98, 100, 102 и 138 касаещи производствата по обжалване. От днес са в сила и параграф 14, т. 3, § 22, § 24 относно отмяна на чл. 40 и 41, § 42, т. 2, § 43, т. 2, § 44, т. 2, § 47, 51, 52, 53, § 69, т. 2, § 127, 136  и 137.

С новите промени в ЗОП от март 2019 г. влизат в сила по-големи прагове, над които ще се правят обществени поръчки. Т.е. под тези прагове възложителите ще могат да се договарят пряко или да подбират оферти чрез покана. Друга по-значителна промяна е намаляването на сроковете, в които ще се съхранява информация за конкретни поръчки, на общо 10 години.

Текстовете на обнародваните промени в Закона за обществените поръчки се намират на стр. 1 от днешния брой 86 на „Държавен вестник“ или онлайн на адрес: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=130598.

Източник
https://www.geomedia.bg/novini/item/7063-obnarodvaha-promenite-v-zakona-za-obshtestvenite-porachki-v-izvanreden-broy-na-darzhaven-vestnik

Read More

Задава се безконтактна 3D идентификация чрез пръстови отпечатъци

Избягвайки директния контакт между сензора на изображения и кожата, 3D технологията подобрява качеството и точността3D технологията използва една единствена, евтина цифрова камера, съчетана с няколко LED източника на светлина, контролирани от компютър

Нова система подобрява скоростта и точността на сканирането и сравняването на пръстови отпечатъци, като използва 3D технология. Най-важното – не се изисква натискане, нито дори леко докосване.

Новата система за безконтактна, триизмерна идентификация чрез пръстови отпечатъци има усъвършенстван дизайн, който осигурява не само подобрение спрямо 2D скенерите, но и е по-компактен и по-евтин от други 3D системи, съобщи phys.org.

„Ние извеждаме безконтактната биометрична технология до нова висота на скорост и точност – на достъпна цена“, казва Ажай Кумар от Политехническия университет на Хонконг (PolyU), разработил технологията. „Тази система може да се използва за много приложения, включително идентификация, разследване на престъпления, контрол на имиграцията и сигурност на достъпа“.

Автоматизираното, контактно 2D идентифициране чрез пръстови отпечатъци често се използва от правоохранителните органи за идентифициране на хора. Свиването или притискането на пръстите върху твърдата повърхност обаче може да доведе до ограничаване размера на изображенията или влошаване на тяхното качество. Това се дължи на деформациите на кожата при притискането, на подхлъзване или размазване.

Избягвайки директния контакт между сензора на изображения и кожата, 3D сензорите могат значително да подобрят качеството и точността на изображението. Освен всичко този подход е и много по-хигиеничен.

Има определени специфични точки в пръстовите отпечатъци, които се считат за най-надеждните характеристики, гарантиращи, че всеки отпечатък е уникален. Във ...

Read More

Read More

Навигация

[0] Forum

Премини на пълна версия