Автор Тема: Carrefour ще проследява храните с блокчейн  (Прочетена 86 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dimitar

  • Owner
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 425
  • Рейтинг: +0/-0
  • Пол: Мъж
  • Място: София
Carrefour ще проследява храните с блокчейн
« -: Октомври 11, 2018, 05:59:28 pm »
Технологията ще обхване 300 магазина на веригата до 2022 г.Carrefour ще разчита на блокчейн технология, разработена от IBM, за проследяване на доставките на храни

Търговската верига Carrefour ще използва блокчейн технология, за да проследява доставките на пилета, яйца и домати, докато стоките пътуват от фермите до магазините. По-късно приложението на технологията ще се разпростре и върху всички други продуктови линии, съобщи Ройтерс.

Френският търговски гигант заяви, че ще разчита на блокчейн технология, разработена от IBM, която обслужва редица търговци на дребно, логистични фирми и производители за гарантиране на изрядността в техните вериги за доставки.

Блокчейн системата позволява на магазините да проследяват движението на продуктите от началото до края, от фермата до рафта, с точност до минута и дори секунда. Технологията отговаря изцяло на задължението на търговците на храни да осигуряват 100% проследимост на всеки хранителен продукт, който предлагат.

Генералният секретар на Carrefour Лоран Вале каза, че до 2022 г. групата ще разшири употребата на блокчейн в своите 300 магазина за пресни продукти по целия свят. Това следва да гарантира сигурността на доставките и да позволи на клиентите спокойно да се доверят на предлаганата храна.

Проследяването на хранителните стоки е огромно предизвикателство за ХВК индустрията. Дори и в 21 век внезапни епидемии от салмонелоза и други заразни болести все още са факт и нерядко остава трудно да се разбере откъде точно идват заразите. В резултат на подобни проблеми обаче се разболяват много хора, а хиляди тонове храна биват унищожавани. Това води до огромни загуби за индустрията.

Възприемането на технология като блокчейн в търговска верига като Carrefour не минава без препятствия, казва Саймън Елис от американската компания за проучвания и анализи IDC. „Усилията за убеждаване на производителите да участват не са минимални, тъй като работят при драматично различни нива на технологична сложност“, казва той.

Източник
https://technews.bg/article-111506.html
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“