Автор Тема: Разрешаване на проблема със застъпените площи  (Прочетена 94 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dimitar

  • Owner
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 425
  • Рейтинг: +0/-0
  • Пол: Мъж
  • Място: София


Един от сериозните проблеми, които се появяват при регистрацията на земеделските парцели за субсидиране по европейските програми, са застъпванията на декларираната земя между отделните бенефициенти. Той съществува още от началото на процедурите по регистрация и причините за това могат да бъдат няколко:

* Неправилно разпознато местоположение на парцелите върху ортофото картата;
* Неволни грешки при очертаване на границите на обработваните площи;
* Спорове между собствениците на земята и ползвателите й;
* Лични конфликти между бенефициентите.

Застъпванията на декларираните площи от различните бенефициенти може да доведе до сериозни проблеми, като обявяване на препокритата площ за над-декларирана и налагане на санкции.

Софтуерният продукт CadIS може да бъде полезен за кандидатите за земеделски субсидии във всяка от горните ситуации. И ако в последните два случая CadIS може само да визуализира местоположението на застъпванията, то в първите два може значително да помогне за коригирането на грешките и за предпазване от тяхното повторно появяване.

Как CadIS може да помогне в ситуации със застъпване на декларираната земя?

В кампания 2010 за подаване на заявления по СЕПП, Държавен фонд „Земеделие” добави две нови функции за подпомагане на стопаните коректно да декларират земите си:

* Импортиране в ИСАК на контурите на парцелите в цифров вид при подаване на заявление;
* Предоставяне на деклараторите контурите на регистрираните площи в цифров формат, за което се подава заявление.

CadIS дава възможност за зареждане на предоставените данни от ДФЗ и сравняване на декларираните контури от отделните декларатори, като автоматично изчислява всички застъпвания и посочва техните местоположения и площи.

Ползвателите на системата имат възможност да коригират границите на парцелите си в програмния продукт и така да избегнат застъпванията при регистрацията през следващите кампании.

При необходимост земеделците могат и да добавят нови парцели, измерени с GPS устройства и коригирани автоматично със специалните функции в CadIS.

Така подготвените и проверени контури в CadIS могат да се експортират директно във формат, готов за регистрация в ИСАК като за всеки бенефициент се създава отделен файл. По този начин в една инсталация на продукта, могат да бъдат очертани земите, обработвани от различни стопани с гаранция за качество на предаваните данни.

Обработка на GPS измервания за регистрация в ИСАКНуждата от качествени земеделски продукти в световен мащаб се повишава постоянно и прогнозите са тази тенденция да се запази и дори да нарасне в следващите години. Тъй като земята представлява стратегически ресурс на всяка държава, финансирането на фермерите в страните от Европейския съюз има за цел да подпомогне поддържането на земеделската земя в добро агроекологично състояние. За да участват в разпределянето на субсидиите, земеделците у нас трябва всяка година да очертават обработваните от тях площи и да ги заявяват в интегрираната система за администриране и контрол на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция.

Ключовият фактор за получаване на пълните субсидии е прецизното и коректното деклариране на границите на обработваните блокове. Това може да стане с използването на GPS устройства, които дават най-точното измерване на тези граници, и със софтуер като CadIS, който разполага с най-добрите алгоритми за обработка на тези данни.

CadIS зарежда измерванията директно от GPS устройството или чрез файлове, като поддържа форматите на всички марки и модели устройства. При това за потребителя остава прозрачна много важната подсистема за трансформация на географските координати (градуси WGS84) към равнинните координати (метри), годни за изчисляване на разстояния и площи.

Функциите за автоматично генериране на контурите на обработваните земи от измерените точки и следи значително улесняват земеделските производители за изготвяне на топологично чисти географски данни, изисквани от ИСАК при регистрацията.

Например: при измерването следата изглежда като осмица, но такъв контур е недопустим според закона и автоматично се превръща:
а) на два долепени контура, ако има само една обща точка или
б) на един обединен контур, ако има общи отсечки.
Топологията на затворените области е сложно математическо понятие и макар че е ключово в географските информационни системи, остава скрито за потребителя в предоставения интерфейс.
CadIS предоставя възможност за автоматично опростяване на контури чрез премахване на излишните чупки (генерализация). Целта е да се запази фoрмата на контура като в същото време се намали значително броят на точките, генерирани от GPS устройството. По този начин границата на контура изглежда естествено и работата с нея става значително по-лесна и интуитивна. Решаването на тази задача е изключително сложно от математическа гледна точка, но в CadIS то е сведено до елементарно действие за всички или избрани блокове с натискането на един бутон. Потребителят контролира допуска с въвеждането на разбираеми за него параметри.В посочения пример ясно се виждат кои са изчистените точки и как се запазват формата и площта на контура в рамките на допуска. В конкретния случай броят на чупките в оригиналните полигони, получени от GPS е 1009, а след обработката са останали съществени само 94 и разликата в площите е под 1 %. При налагането на оригиналните и обработените полигони ясно се вижда, че линейните разлики са в границите на точността на измерванията.

Операторът има възможност да провери как изглеждат обработваните площи върху сателитните снимки в Google Earth и да вземе решение за корекция на грешките. Самата корекция се извършва изключително просто с посочването на сгрешения и вярно очертания блок.

Предоставено е още едно ниво на контрол на границите на земеделския парцел. При наличие на GPS измервания от различните обработки на един и същи блок CadIS използва специални алгоритми за геометрично сравнение на контури като допустимата разлика се посочва от оператора в естествените за човек мерки.

Експортирането на земеделските парцели в необходимия формат за регистрация в Разплащателна агенция става само с посочването на файла за предаване. Това спестява чакането на дългите опашки за подаването на заявления за подпомагане.

Използването на тези функции в CadIS гарантират, че така подготвените данни за регистрация определят границите на обработваната земя от фермера изключително точно, което от своя страна премахва възможностите за неволни грешки, водещи до санкции при изплащането на субсидиите.

Източник
http://cadis.bg/2011/12/08/gps-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/
« Последна редакция: Октомври 10, 2018, 10:54:06 am by Dimitar »
„Прогресът е пътят от примитивното през сложното към простото.“