Последни

Потребители
  • Общ брой потребители: 4
  • Latest: dalibor010
Stats
  • Общ брой публикации: 427
  • Общ брой теми: 427
  • Online Today: 5
  • Online Ever: 13
  • (Ноември 12, 2018, 02:00:10 pm)
Потребители онлайн
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Страници: 1 [2] 3 4 ... 29


1.Цели и бюджет

Банално? Не съвсем, тъй като може би и най-скъпият дрон, който може да си позволите, няма да реши задачите, които искате да му поставите. Ако изберете дрон според съветите, които ви предлагаме, няма да похарчите излишни пари. На първо място направете списък на задачите, които дронът трябва да изпълнява във вашето стопанство и задължително при покупката се ръководете от тях. Като най-удобни за управление модели, които са подходящи за земеделието, с право се сочат китайските DJI.

2. Коптер или крило

Евтин и пъргав или скъп и мощен? Днес хеликоптерите са по-популярни от крилатите си събратя. На всеки дрон има от 4 до 8 пропелера, които ловко маневрират във въздуха.

За разлика от дроните с неподвижно крило, хеликоптерите могат да излитат и кацат вертикално, така че могат да бъдат пускани в полет от всякаква повърхност и не се нуждаят от писта за излитане.

Хеликоптерът се разглобява по-лесно и се събира в малка чанта, поради което дори големите машини с 8 ротора са удобни за транспортиране. Те по-лесно се управляват както от оператора, така и в режим на автопилот. На счетоводството също ще му е по-лесно да се справи с разходите за закупуването им. Един хеликоптер ще ви струва от $1500, докато професионалните дронове с неподвижно крило може да ви излязат 5-7 пъти повече.

Но хеликоптерите летят само на къси дистанции – на всеки половин час машината ще иска да й сложите нова батерия. Аеродинамиката на апаратите с няколко пропелера ги прави по-уязвими към промените във вятъра. Поради това, ако вашата местност е силно ветровита, ще трябва да се насочите към тежките и стабилни дрони с фиксирани крила.

Тези дрони приличат на малки самолети. Те се състоят от централен корпус с две крила и една или няколко перки. След излитането във въздуха крилата създават подемна сила, която компенсира немалкото тегло на дрона и му позволява да лети. И въпреки че този тип дрони е по-малко разпространен извън селското стопанство и нефтодобивната промишленост, той е несправедливо недооценен.

Самолетите летят по-дълго с едно зареждане, което означава, че са незаменими за картирането на големи площи. Ако самолетът по някаква причина загуби мощност, той може безопасно да се приземи, което му дава много повече шансове да преживее падането.

3. Камера и спектърМного е важно да се съпоставят конкретните задачи, които ще се решават, с характеристиките на камерата на дрона. Смятате само да измервате площи и да търсите визуални признаци на огнища на заболявания в средата на полето? Спрете са на простата и стандартна RGB камера. Ако целта ви е стриктно до следите състоянието на посевите, то тук ще ви са ви необходими NIR-изображения (в инфрачервения диапазон). Тези камери позволяват да се определи коефициентът на отразяване на светлината от растителността. Повече светлина се отразява от растения с голямо количество хлорофил. Това позволява да се идентифицират болните растения.

Ако пък възнамерявате да идентифицирате потенциални нарушители във вашите площите – купувайте камери с топлочувствителност и мощен зум. Добре е, ако дронът е приспособен за различни видове камери, но в този случай ще струва повече.

Камерата е най-важната част от дрона, така че опитайте се да вземете устройството с най-висока разделителна способност, което се вмества в бюджета ви. Сензорите на камерите с високо качество правят снимки с по-висока плътност на пикселите. А това означава, че ще получите по-точни карти. Картографското програмно осигуряване за дроновете обработва картите по пътя на наслагване на подобни изображения. Тоест, колкото повече общи точки може да открие, толкова по-добре.

3. Програмно осигуряване

Джойстикът е в ръцете ви, батериите са заредени, а камерата приветливо ви намигва. Нямате търпение да пратите дрона в небесата. Но този ентусиазъм може да изчезне, след като вие или агрономът ви седне да систематизира гигабайтите заснет материал. Картината е добра, но как да я обработим? Препоръчително е да се обзаведете с качествено програмно осигуряване. Има безплатни като Hover, B4Fly, Kittyhawk. Или “зверове“ като специализираните програми за земеделие като DroneDeploy Precision Ag Package. Тази програма ще ви създаде и матрица на релефа, ще ви покаже и вегетационните индекси.


Подобна е и програмата SlantView от SlantRange. Не пропускайте и 3D-фото сканирането от Pix4D! Тези продукти ще превърнат вашите снимки в обем...

Read MoreСряда, 13 Януари 2010

Доц.д-р.инж. Аспарух Камбуров
 
Българска геоинформационна компания ООД

Въведение

В съответствие със световните тенденции в геодезията, през последните години геодезическото производство в България потърси нови начини за удобно и ефикасно повишаване на точността на ГНСС измерванията. Съвременната практика приема като най-рационални методите за определяне на диференциални поправки чрез мрежи от референтни станции. Тези методи намират все по-голяма популярност за най-разнообразни геодезически приложения. Преимуществото им произтича от факта, че базисните вектори между даден подвижен приемник и единична референтна станция са ограничени като дължина в пространството поради различните атмосферни условия в областите, в които са разположени. Използването на мрежи от референтни станции осигурява значително по-голяма площ на покритие на корекциите, както и по-точно определяне на параметрите, водещи до поява на систематични грешки в измерванията – йоносферната и тропосферната рефракция, грешки в орбитите на спътниците.

От тази година на територията на България вече функционират три независими мрежи за определяне на диференциални корекции, в реално време и с последваща обработка. Това са ГеоНет, 1Yocto и BULiPOS, осигуряващи потребителите в цялата страна с корекции, определени по съвременни мрежови методи.

Тази публикация представлява преглед на различните видове съвременни мрежови решения за определяне на диференциални корекции, с акцент върху предимствата и недостатъците на всеки от тях. Представени за основни параметри и текущо състояние на мрежовите ГНСС услуги, предлагани в България.

Методи за определяне на мрежови диференциални корекции

Мрежовите диференциални корекции се определят по два начина - като разлики от измерени кодови или фазови псевдоразстояния, или чрез моделиране на всички физически компоненти на източниците на грешки. Чрез диференциални корекции, в рамките на обхвата на мрежата се осигурява независимост в грешката на измерване от местоположението на подвижния приемник. По метода на псевдоразстоянията се определят корекции за ГНСС мрежи с местно предназначение (LADGNSS), докато по-усъвършенстваният метод на моделирането служи за изчисляване на корекции в WADGNSS (ГНСС мрежи с голям обхват).

Съществуват голям брой практически разработки, базирани на предимствата на метода на моделирането на диференциални поправки пред този на псевдоразсоянията. Пионер в тази област е немската компания GEO++, която патентова метода за моделиране на поправките GNSMART. Същността на този метод се състои в анализ на данни от мрежа референтни станции, с цел изчисляване и представяне на състоянието на отделните компоненти на грешките, влияещи върху ГНСС измерванията – орбитни параметри, грешки в часовниците, влияние на йоносферната и тропосферната рефракция.


Фиг. 1. Същност на метода GNSMART

Повод за започване на разработката на GNSMART са наблюдаваните смущения в диференциалните поправки заради кулминирането на 23-я цикъл на 11-годишната активност на Слънцето, започнал през май 1996 г. Това довежда до търсене на нови концепции в мрежовите подходи за определяне на поправките. Чрез моделиране на всички физични параметри се вземат в предвид и грешките в часовниците на спътника и на приемника – грешки, обикновено отстранявани чрез използването на единични и двойни фазови разлики между измерванията. Използването на фазови разлики освен грешки отстранява и информация, освен това корелацията на двойните фазови разлики обикновено се пренебрегва при определяне поправките от мрежи от референтни станции. Това са едни от причините GNSMART да използва за определяне на компонентите на грешката готовите необработени ГНСС измервания, без използване на фазовите разлики. Методът е проверен експериментално в мрежа референтни станции в Япония, като е получена точност 1 сm на разстояния 28-32 кm, с 30-секундно време за инициализация. В последващ експеримент в Германия е установено, че решаване на нееднозначностите по метода GNSMART се получава и на разстояния над 70 кm, при използване на данни от съседни мрежи станции [1].

Понастоящем всички производители на софтуер за мрежови решения използват метода на моделиране на физически компоненти на източниците на грешки. С развитието на ГНСС и разширяването на мрежите от референтни станции до национален обхват, се увеличава и броят на станциите в тях. Необходимият за генериране на мрежово решение математически модел се натоварва значително, което обременява компютрите в контролните центрове и забавя резултатите в реално време. За да отговори на новите тенденции, през 2003 г. компанията Trimble, един от лидерите в областта на мрежови...

Read More

Флотилията на Kuiper ще включва 3236 космически апаратаСателитният интернет е в плановете на най-големите технологични компании

Интересът на водещи в света хай-тек компании към пазара на интернет услуги се засилва. Гигантът в онлайн търговията Amazon планира да изгради собствена мрежа за сателитен интернет, която ще обслужва потребители в отдалечените райони.

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) е подала в Международния съюз по далекосъобщения (ITU) три заявки за използване на радиочестоти и орбити за нуждите на компанията Kuiper Systems LLC, която е собственост на Amazon, съобщи GeekWire.

Според документите, системата ще има 3236 спътника, разположени на различни орбити. 784 от спътниците ще се намират на орбита с височина 590 км, 1296 ще се разположат на височина 610 км, а останалите 1156 ще бъдат изведени на 630 км над Земята.

Представители на Amazon потвърждават, че Kuiper е проект на компанията, целта на който е да осигури високоскоростен достъп до мрежата за десетки милиони потребители в райони с неразвита интернет-инфраструктура. Сроковете за реализация на проекта все още не са обявени.

https://technews.bg/article-115712.html
Те са по Схемата за преразпределително плащане (СПП)Държавен фонд „Земеделие” изплати 102.5 млн. лв. по Схемата за преразпределително плащане (СПП). Субсидии са преведени на повече от 57 хил. земеделски стопани, подали заявление за подпомагане за Кампания 2018.

Изчисленията са извършени след изясняване на случаите на площи, декларирани от повече от един стопанин, както и на база актуализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“. Нивото на подпомагане по схемата е в размер на 137.55 лева на хектар. Ставката е определена със заповедна Министъра на земеделието, храните и горите.

Към момента не са приключили всички административни проверки във връзка с чл. 60 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 по част от подадените заявления по СПП. След финализиране на обработката на заявленията ДФЗ – РА ще пристъпи към поетапната оторизация на тези, които отговарят на критериите за подпомагане.

https://www.economic.bg/bg/news/11/fond-zemedelie-prevede-1025-mln-lv-po-kampaniya-2018.html
Разработена е система за холограмна виртуална реалност


Технологиите за виртуална реалност насърчават интерактивните форми на преподаване и обучение

Приложение на виртуална реалност за социализация на културното наследство ще представят български учени на 10 април в Института по механика (ИМЕХ) към БАН. Във фокуса на събитието, организирано от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), са още два успешни проекта – фитохимично и молекулярно-генетично характеризиране на лечебни растения с ползи за здравето и изследване на неравновесни газови течения в микро и нано-системи.

Научният проект „Модели за социализация на културно-историческо наследство в интелигентен град“ на проф. д-р София Василева от Университа по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е силно интердисциплинарен. Работната хипотеза се основава на възможностите, които предлага развитието на виртуалната реалност като съвременен подход, който да бъде включен в образованието – в частност, в областта на културното наследство и в социализацията на наследството.

През първия етап от проекта е разработена система за холограмна виртуална реалност. Иновативният продукт е поставен в Библиотечно-информационния център на УниБИТ и до него имат свободен достъп студенти и преподаватели. Системата вече се използва в процеса на обучение в областта на културното наследство и информационните технологии.

Част от проучванията, извършени по проекта, са отпечатани в монография и студия. Постигнатите резултати и разработените научни продукти са интегрирани в образователния процес и създават условия за насърчаване на интерактивните форми на преподаване и обучение.

Резултатите се използват също за насърчаване на обмена на научен и практически опит между образователни, научни и културни институции. Очаква се резултатите да намерят приложимост и в съвременните изложбени концепции за дигитално представяне на музейни експонати.

https://technews.bg/article-115706.html


На 19.04.2019 г. в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ ще се проведе ден на отворените врати. Събитието има за цел да запознае кандидат-студентите с предлаганите от университета специалности.

Организаторите обещават интересен, изпълнен с приключения и нови знания празник.

В рамките на събитието ще бъдат представени забавните и интересни страни на обучението в МГУ "Св. Иван Рилски". За целта са организирани специализирани павилиони на факултетите и други свързани теми:

* ГЕОЛОГО-ПРОУЧВАТЕЛЕН ФАКУЛТЕТ - “Богатствата на Земята и човешкия прогрес"
* МИННО-ЕЛЕТРОМЕХАНИЧЕН ФАКУЛТЕТ
* МИННО-ТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ – "Технологии от бъдещето"
* ШАМПИОНИ – "Спортни постижения на Университета"
* „Искам да направя добра кариера“, с представители на „Кариерен център“ и минния бизнес
* „Как да стана студент в МГУ?“
* Павилион Студенти.

Събитието е с начало 10 ч. пред сградата на Ректората. Посетителите ще бъдат поздравени от ректора на МГУ – проф. Любен Тотев.

Денят на отворените врати се осъществява с подкрепата на Българска минно-геоложка камара, която ще организира специална пресконференция дни преди началото му.

Подробна програма има на страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/2156948354635822/.

https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7439-mgu-sv-ivan-rilski-s-den-na-otvorenite-vrati


Демонстрационният камион SIRIUS на Siemens премина през базата на фирма Филкаб в Пловдив на 2 април т. г., съобщиха от българската компания.

Посетителите имаха възможност да се запознаят с широкия спектър от продукти в областта на индустриалната апаратура за контрол, основна част от трите водещи концепции за автоматизация, електроразпределение, надеждност и безопасност: Totally Integrated Automation (TIA), Totally Integrated Power (TIP) и Safety Integrated.

Бяха демонстрирани последните иновационни и подобрени решения на Siemens от сериите SIRIUS ACT, SIRIUS Innovations, SENTRON и SIVACON. Бяха представени и продукти и решения за автоматизация от гамата SIMATIC, намиращи приложение в технологичните процеси на всяко производство.

http://automation-bulgaria.com/article/2368-filkab-posreshtna-demonstracionniia-kamion-sirius-na-siemens-v-plovdiv
Страници: 1 [2] 3 4 ... 29