Последни

Потребители
  • Общ брой потребители: 4
  • Latest: dalibor010
Stats
  • Общ брой публикации: 427
  • Общ брой теми: 427
  • Online Today: 5
  • Online Ever: 13
  • (Ноември 12, 2018, 02:00:10 pm)
Потребители онлайн
Users: 0
Guests: 3
Total: 3

Страници: [1] 2 3 ... 29


Какво трябва да знаете, преди да направите избор и да изберете мястото, където да я поставите, за да ви дава правилна информация

Локалните метеорологични данни могат да бъдат безценни при вземане на решения в стопанството. Дори въпреки съществуването на много различни прогнози за времето и информационни услуги, които дават ясна картина на климатичните условия в реално време.

А и опцията да се запазва тази информация и да се правят дългосрочни графици, дава на земеделците възможност да определят кои технологии са дали добър резултат в различни сезони и условия. Технологията, способна да генерира тази информация, съществено се усъвършенства през последните няколко години – наблюденията на миниметеорологичните станции стават все по-точни, а датчиците са по-достъпни от когато и да било.

Каква метеостанция обаче да се избере? Пазарът предлага много широк избор – от домашни миниметеостанции за 60 щатски долара, които могат да се поръчат в Интернет, до тези, които се използват на летищата и струват от 64 000 долара.

Джон Ден, управляващ директор на британската компания Prodata Weather Systems, специализирана на мониторинг на природно-климатичните фактори и явяваща се дилър на оборудването на редица производители, отбелязва, че най-евтината техника, разбира се, не си струва парите поради своята ненадеждност. В същото време и най-скъпите модели с максимална прецизност не са необходими на фермерите.

“На пазара вече има системи, осигуряващи точност на разумна цена, а също и много прецизни и сигурни – почти пет пъти по-точни, отколкото преди няколко години“, казва специалистът. И добавя, че количеството на функциите, достъпни при най-новите системи за мониторинг, е почти безкрайно, но не всички ситуации изискват такава прецизност на оборудването.

“Разбирането какво точно искате да постигнете с помощта на получените данни ще ви помогне да решите какво точно оборудване ви е необходимо“, казва Ден. За малките и средните стопанства, работещи с малък брой култури, които могат да се обединят в един сеитбооборот, и където основната задача е получаването на информация в реално време за вземането на решения за пръскане и натрупване на информация за климатичните показатели, е достатъчна базова система.

Но за високоинтензивни култури като зеленчуци или картофи, изискващи управление на поливането и информация за вземане на решения за третиране със средства за растителна защита или торене, са необходими по-технологични решения.

Базов модел Vantage Vue струва около $385 и включваанемометър (измерва скоростта на вятъра), дъждомер, датчици за температура и влажност и извежда данните на дисплей от течен кристал, който може да се постави у дома или в офиса. Данните могат да се натрупват и анализират с помощта на специална програма, която се предоставя допълнително. Но системата е ограничена и не предвижда възможности за поставяне на допълнителни датчици, например за УВ-излъчване или слънчева радиация, за да се следят условията на вегетацията и да се пресметне изпаряването на влагата.

Облачни решения

Много привлекателна опция е наскоро пуснатата в експлоатация напълно интегрирана система EnviroMonitor, която обединява многобройни метеорологични станции и датчиците на територията на стопанството и около него, в безжична мрежа и автоматично предава данните в „облак“.

Достъпът до данните е възможен през безплатни приложения за смартфони и таблети на базата на iOS или Android, чрез портала WeatherLink на персонални компютри, където за анализ могат да се използват усъвършенствани инструменти за визуализация.

Всяка мрежа е в състояние да поддържа 20 и повече точки на връзка (устройства, предаващи данни между датчиците и мрежата), всяка от които поддържа 4 датчика и така с оборудването за мониторинг може да се обхванат големи територии.

Отделно взета метеостанция с облачна система може да струва около $2000 и да се оскъпява пропорционално на усложняването си и поставянето на допълнителни датчици. Облачните решения на Vantage Pro Connect и EnviroMonitor изискват годишна такса за мобилните приложения, която във Великобритания струва 160 паунда годишно при обновяване на всеки 15 минути и 201 паунда на година при обновяване на всеки 5 минути.

Но тези системи се изплащат бързо, благодарение на ефективното управление на водата за поливане и използваните препарати, а както и благодарение на преимуществото от използването на big data в следващите години.

“Ефективното използване на събраните данни може да има решаващо значение и колкото повече данни са натрупани онлайн, толкова повече земеделските производители ще могат да оптимизират управлението на стопанствата“, заключава Джон Ден.

6 съвета за ефективно използване на метеорологичните станции в стопанството от фи...

Read More

08 Апр 2019 - Давид dataFRUITdataFRUIT е комплексно решение, изградено върху специализиран хардуер и прилежащи към нея специализирани софтуерни компоненти, осигуряващо средства за дистанционна свързаност към електро-механично индустриално оборудване, както и пренос на данни в реално време от налични индустриални датчици и контролери (PLC) към Cloud базирани платформи за управление на IoT инфраструктура.

Решението се позиционира, като унверасална  платформа, която бързо осигурява основна функционалност за последващо внедряване на комплексни IoT решения.

dataFRUIT осигурява следната основна функционалност:

* Дистанционна инфраструктурна свързаност на електро-механично и индустриално оборудване и нейното управление
* Дистанционна настройка и управление на неограничен брой индустриални датчици
* Двустранна комуникация с управляващи контролери (PLC) и индустриални датчици, посредством стандартизирани индустриaлни протоколи
* Първична обработка на постъпващите данни от индустриални датчици
* Нормализация и валидация на постъпващите данни
* Tрансфер на данните в комплексната среда на съществуващи Cloud базирани IoT платформи за разработка на софтуерни приложения с различно предназначение

Област на приложение и предназначение
dataFRUIT е решение насочено към изграждане на комплексни IoT решения. Предлага предварително разработен и конфигуриран набор от средства за бързо изграждане на следната функционалност:* Мониторинг на електро-механично и индустриално оборудване
* Анализ на актуалната използваемост и функциониране на оборудването
* Анализ на натрупаните исторически данни
* Превантивно оповестяване по различни комуникационни канали при възникнали събития
* Средства за създаване на логически модели с цел предсказуемост на бъдещи събития

Потенциални потребители
* Производители на индустриално електро-механично оборудване
* Интегратори на електро-механично оборудване, желаещи да придадат по-висока добавена стойност на предоставяните от тях продукти и услуги.
* Оператори на електро-механично оборудване, предоставящи средства за управление на решенията на своите технически екипи

https://www.david.bg/internet-na-neshtata-iot/datafruit-iot-solution


От 15 до 18 април 2019 г. в Интер Експо Център ще се проведе 11-ото издание на международния форум за машини и технологии в металообработката MachTech&InnoTech Expo. До 10 декември участниците в специализираното изложение могат да се възползват от преференциални цени за ранно записване, съобщават организаторите от Интер Експо Център (ИЕЦ).

Последното издание на MachTech&InnoTech Expo предложи на общо над 4500 посетители продуктите и решенията на повече от 150 компании директни изложители. В атмосферата на иновативността и високите технологии участие взеха фирми от България, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Швеция, Италия и Китай, а с колективно участие се включи Австрийското търговско посолство.

"Създавайки професионална платформа за сектора в България и Югоизточна Европа, на изложението специализираната публика и компаниите се запознават с новостите в металообработката, лазерните технологии, машинното проектиране, индустриалната автоматизация, електроника и проектиране. И през 2019 г. ще бъдат демонстрирани системи за индустриална автоматизация, софтуер, 3D принтиране, електроника и роботика, проектиране и технологии за осъществяване на контрол. Представителите на компаниите отново ще имат възможността да присъстват на двустранните бизнес срещи", отбелязват от ИЕЦ.

Заради бързорастящите мащаби на събитието и нарастващия интерес за посещение и участие от България и чужбина, догодина изложението ще се проведе в четири изложбени зали – с една повече от последното издание. Общата изложбена площ през 2019 г. нараства до повече от 10 000 кв.м.

Според профила си 46% от изложителите на последното издание в MachTech са били от сферата на металорежещите и металообработващите машини, 24% са участвали с индустриално оборудване и инструменти, 16% - с машини и технологии за заваряване. В InnoTech над 35% от изложителите са представили системи за индустриална автоматизация, от сферата на качествения контрол – 26%, а от профил "Електроника и роботика" – 25%.

http://machinebuilding-bulgaria.com/article/2777-poveche-izlojbena-plosht-na-machtech-innotech-expo-2019
Трябват инвестиции в оборудване, млади учени и преподаватели


Малък научен пробив ще води до генериране на милиарди доходи, заяви министър Красимир Вълчев

Днешните ученици и студенти трябва да са подготвени за живот, който в много голяма степен ще бъде базиран на взаимодействие с машини. А тази техника ще изисква програмиране, развитие и управление, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на лекция в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

„Висшите училища трябва да предприемат хоризонтални мерки за насърчаване на иновациите, креативността и да развиват качествени научни изследвания, да работят съвместно с европейските университетски мрежи и с бизнеса“, каза министърът.

Малък научен пробив ще води до генериране на милиарди доходи и до изключително бързо развитие на стартиращи компании, заяви Вълчев, като подчерта, че инвестициите в оборудване са една от големите стъпки пред висшите училища, когато става дума за дигитализация. Другите са – инвестиции в млади учени и преподаватели, за които започва Национална научна програма с бюджет от 15 милиона лева за тригодишен период.

Красимир Вълчев изтъкна нарастващия брой на обучаваните студенти по програми за ИКТ технологии – към първия семестър на учебната 2018-2019 година той e 14 885. Този сектор е показателен пример за положителни резултати от образователната работа дори в настоящия момент, защото в него е налице и тенденция за негативна миграция сред завършилите.

Според министъра, висшите училища все повече ще се изправят и пред предизвикателствата да подготвят студенти за киберсигурност, дигитална медийна грамотност и дигитално гражданство и най-вече за развитие на уменията за създаване и управление на устройства с изкуствен интелект.

Като предпоставки за пренасочването към дигиталните предизвикателства от страна на МОН се предприемат редица мерки още от най-раните етапи на образованието, заяви министърът. Въведено е компютърно моделиране в трети клас, като предстои то да се разширява и към първи клас. Учениците в гимназиален етап могат да се обучават по програма за приложни програмисти.

През настоящата година стартира нова национална програма – „ИТ бизнесът преподава“, с която специалисти от ИТ компании ще могат да се включат в преподаването на определени модули от материала по информационни технологии. Започва и голям проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за дигитализация на средното образование, в който са предвидени средства за създаване на отворен облак с учебно съдържание.

https://technews.bg/article-115723.html


1.Цели и бюджет

Банално? Не съвсем, тъй като може би и най-скъпият дрон, който може да си позволите, няма да реши задачите, които искате да му поставите. Ако изберете дрон според съветите, които ви предлагаме, няма да похарчите излишни пари. На първо място направете списък на задачите, които дронът трябва да изпълнява във вашето стопанство и задължително при покупката се ръководете от тях. Като най-удобни за управление модели, които са подходящи за земеделието, с право се сочат китайските DJI.

2. Коптер или крило

Евтин и пъргав или скъп и мощен? Днес хеликоптерите са по-популярни от крилатите си събратя. На всеки дрон има от 4 до 8 пропелера, които ловко маневрират във въздуха.

За разлика от дроните с неподвижно крило, хеликоптерите могат да излитат и кацат вертикално, така че могат да бъдат пускани в полет от всякаква повърхност и не се нуждаят от писта за излитане.

Хеликоптерът се разглобява по-лесно и се събира в малка чанта, поради което дори големите машини с 8 ротора са удобни за транспортиране. Те по-лесно се управляват както от оператора, така и в режим на автопилот. На счетоводството също ще му е по-лесно да се справи с разходите за закупуването им. Един хеликоптер ще ви струва от $1500, докато професионалните дронове с неподвижно крило може да ви излязат 5-7 пъти повече.

Но хеликоптерите летят само на къси дистанции – на всеки половин час машината ще иска да й сложите нова батерия. Аеродинамиката на апаратите с няколко пропелера ги прави по-уязвими към промените във вятъра. Поради това, ако вашата местност е силно ветровита, ще трябва да се насочите към тежките и стабилни дрони с фиксирани крила.

Тези дрони приличат на малки самолети. Те се състоят от централен корпус с две крила и една или няколко перки. След излитането във въздуха крилата създават подемна сила, която компенсира немалкото тегло на дрона и му позволява да лети. И въпреки че този тип дрони е по-малко разпространен извън селското стопанство и нефтодобивната промишленост, той е несправедливо недооценен.

Самолетите летят по-дълго с едно зареждане, което означава, че са незаменими за картирането на големи площи. Ако самолетът по някаква причина загуби мощност, той може безопасно да се приземи, което му дава много повече шансове да преживее падането.

3. Камера и спектърМного е важно да се съпоставят конкретните задачи, които ще се решават, с характеристиките на камерата на дрона. Смятате само да измервате площи и да търсите визуални признаци на огнища на заболявания в средата на полето? Спрете са на простата и стандартна RGB камера. Ако целта ви е стриктно до следите състоянието на посевите, то тук ще ви са ви необходими NIR-изображения (в инфрачервения диапазон). Тези камери позволяват да се определи коефициентът на отразяване на светлината от растителността. Повече светлина се отразява от растения с голямо количество хлорофил. Това позволява да се идентифицират болните растения.

Ако пък възнамерявате да идентифицирате потенциални нарушители във вашите площите – купувайте камери с топлочувствителност и мощен зум. Добре е, ако дронът е приспособен за различни видове камери, но в този случай ще струва повече.

Камерата е най-важната част от дрона, така че опитайте се да вземете устройството с най-висока разделителна способност, което се вмества в бюджета ви. Сензорите на камерите с високо качество правят снимки с по-висока плътност на пикселите. А това означава, че ще получите по-точни карти. Картографското програмно осигуряване за дроновете обработва картите по пътя на наслагване на подобни изображения. Тоест, колкото повече общи точки може да открие, толкова по-добре.

3. Програмно осигуряване

Джойстикът е в ръцете ви, батериите са заредени, а камерата приветливо ви намигва. Нямате търпение да пратите дрона в небесата. Но този ентусиазъм може да изчезне, след като вие или агрономът ви седне да систематизира гигабайтите заснет материал. Картината е добра, но как да я обработим? Препоръчително е да се обзаведете с качествено програмно осигуряване. Има безплатни като Hover, B4Fly, Kittyhawk. Или “зверове“ като специализираните програми за земеделие като DroneDeploy Precision Ag Package. Тази програма ще ви създаде и матрица на релефа, ще ви покаже и вегетационните индекси.


Подобна е и програмата SlantView от SlantRange. Не пропускайте и 3D-фото сканирането от Pix4D! Тези продукти ще превърнат вашите снимки в обем...

Read MoreСряда, 13 Януари 2010

Доц.д-р.инж. Аспарух Камбуров
 
Българска геоинформационна компания ООД

Въведение

В съответствие със световните тенденции в геодезията, през последните години геодезическото производство в България потърси нови начини за удобно и ефикасно повишаване на точността на ГНСС измерванията. Съвременната практика приема като най-рационални методите за определяне на диференциални поправки чрез мрежи от референтни станции. Тези методи намират все по-голяма популярност за най-разнообразни геодезически приложения. Преимуществото им произтича от факта, че базисните вектори между даден подвижен приемник и единична референтна станция са ограничени като дължина в пространството поради различните атмосферни условия в областите, в които са разположени. Използването на мрежи от референтни станции осигурява значително по-голяма площ на покритие на корекциите, както и по-точно определяне на параметрите, водещи до поява на систематични грешки в измерванията – йоносферната и тропосферната рефракция, грешки в орбитите на спътниците.

От тази година на територията на България вече функционират три независими мрежи за определяне на диференциални корекции, в реално време и с последваща обработка. Това са ГеоНет, 1Yocto и BULiPOS, осигуряващи потребителите в цялата страна с корекции, определени по съвременни мрежови методи.

Тази публикация представлява преглед на различните видове съвременни мрежови решения за определяне на диференциални корекции, с акцент върху предимствата и недостатъците на всеки от тях. Представени за основни параметри и текущо състояние на мрежовите ГНСС услуги, предлагани в България.

Методи за определяне на мрежови диференциални корекции

Мрежовите диференциални корекции се определят по два начина - като разлики от измерени кодови или фазови псевдоразстояния, или чрез моделиране на всички физически компоненти на източниците на грешки. Чрез диференциални корекции, в рамките на обхвата на мрежата се осигурява независимост в грешката на измерване от местоположението на подвижния приемник. По метода на псевдоразстоянията се определят корекции за ГНСС мрежи с местно предназначение (LADGNSS), докато по-усъвършенстваният метод на моделирането служи за изчисляване на корекции в WADGNSS (ГНСС мрежи с голям обхват).

Съществуват голям брой практически разработки, базирани на предимствата на метода на моделирането на диференциални поправки пред този на псевдоразсоянията. Пионер в тази област е немската компания GEO++, която патентова метода за моделиране на поправките GNSMART. Същността на този метод се състои в анализ на данни от мрежа референтни станции, с цел изчисляване и представяне на състоянието на отделните компоненти на грешките, влияещи върху ГНСС измерванията – орбитни параметри, грешки в часовниците, влияние на йоносферната и тропосферната рефракция.


Фиг. 1. Същност на метода GNSMART

Повод за започване на разработката на GNSMART са наблюдаваните смущения в диференциалните поправки заради кулминирането на 23-я цикъл на 11-годишната активност на Слънцето, започнал през май 1996 г. Това довежда до търсене на нови концепции в мрежовите подходи за определяне на поправките. Чрез моделиране на всички физични параметри се вземат в предвид и грешките в часовниците на спътника и на приемника – грешки, обикновено отстранявани чрез използването на единични и двойни фазови разлики между измерванията. Използването на фазови разлики освен грешки отстранява и информация, освен това корелацията на двойните фазови разлики обикновено се пренебрегва при определяне поправките от мрежи от референтни станции. Това са едни от причините GNSMART да използва за определяне на компонентите на грешката готовите необработени ГНСС измервания, без използване на фазовите разлики. Методът е проверен експериментално в мрежа референтни станции в Япония, като е получена точност 1 сm на разстояния 28-32 кm, с 30-секундно време за инициализация. В последващ експеримент в Германия е установено, че решаване на нееднозначностите по метода GNSMART се получава и на разстояния над 70 кm, при използване на данни от съседни мрежи станции [1].

Понастоящем всички производители на софтуер за мрежови решения използват метода на моделиране на физически компоненти на източниците на грешки. С развитието на ГНСС и разширяването на мрежите от референтни станции до национален обхват, се увеличава и броят на станциите в тях. Необходимият за генериране на мрежово решение математически модел се натоварва значително, което обременява компютрите в контролните центрове и забавя резултатите в реално време. За да отговори на новите тенденции, през 2003 г. компанията Trimble, един от лидерите в областта на мрежови...

Read More

Флотилията на Kuiper ще включва 3236 космически апаратаСателитният интернет е в плановете на най-големите технологични компании

Интересът на водещи в света хай-тек компании към пазара на интернет услуги се засилва. Гигантът в онлайн търговията Amazon планира да изгради собствена мрежа за сателитен интернет, която ще обслужва потребители в отдалечените райони.

Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) е подала в Международния съюз по далекосъобщения (ITU) три заявки за използване на радиочестоти и орбити за нуждите на компанията Kuiper Systems LLC, която е собственост на Amazon, съобщи GeekWire.

Според документите, системата ще има 3236 спътника, разположени на различни орбити. 784 от спътниците ще се намират на орбита с височина 590 км, 1296 ще се разположат на височина 610 км, а останалите 1156 ще бъдат изведени на 630 км над Земята.

Представители на Amazon потвърждават, че Kuiper е проект на компанията, целта на който е да осигури високоскоростен достъп до мрежата за десетки милиони потребители в райони с неразвита интернет-инфраструктура. Сроковете за реализация на проекта все още не са обявени.

https://technews.bg/article-115712.html
Страници: [1] 2 3 ... 29