Последни

Потребители
  • Общ брой потребители: 4
  • Latest: dalibor010
Stats
  • Общ брой публикации: 427
  • Общ брой теми: 427
  • Online Today: 5
  • Online Ever: 13
  • (Ноември 12, 2018, 02:00:10 pm)
Потребители онлайн
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Страници: 1 ... 26 27 [28] 29


Понеделник, 05 Ноември 2018
На 3 ноември 2018 г. (събота) в 22:18 ч. българско време успешно бе изстрелян сателит от руската навигационна система ГЛОНАСС, предаде ТАСС. Спътникът пое към проектната си орбита на борда на ракета носител СОЮЗ-2-1b и горна фаза Фрегат от космодрума Плесецк. След полет, продължил близо 2ч. и  40 мин. от наземния контролен център са получили потвърждение, че GLONASS-M No 57 е заел планираната орбита на височина 19,130 км и наклон 64.8º.

Преди изстрелването в събота съзвездието ГЛОНАСС се състоеше от 26 спътника, 24 в оперативна фаза, 1 в поддръжка и 1, преминаващ тестове.

Очаква се около 2025 г. всички ГНСС системи да са съвместими, използващи общи честоти и трансмисии с множествен достъп (CDMA).

Източник
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7102-uspeshno-izstrelvane-na-glonass-satelit


Петък, 02 Ноември 2018

Китай изстреля поредния сателит от навигационната система BeiDou в четвъртък. Спътникът пое към проектната си геостационарна орбита в 17:57 ч. българско време на борда на ракета носител Чан Джън-3B/G2. Beidou-3G1Q (Beidou-1) бе изстрелян от космическия център Сичан. Спътникът е от третата фаза на съзвездието.

За средата на ноември е планирано последното изстрелване на сателити от системата Beidou - Beidou-3M17 и Beidou-3M18 за тази година. Така съзвездието Beidou ще се увеличи с общо 18 сателита за 2018 година.

Изтояник
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7099-shestnadeseto-izstrelvane-na-beidou-satelit-za-2018-godina


Четвъртък, 01 Ноември 2018

В портала за обществени консултации и на интернет страницата на министерството на регионалното развитие и благоустройството е публикуван проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Консултацията ще продължи до 30.11.2018 г. Това съобщиха от МРРБ.

Според текстовете водачите на моторни превозни средства няма да бъдат длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път.

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

В проекта на наредбата е доразвита уредбата относно начините и местата, на които потребителите ще могат да плащат пътни такси. Това ще може да става в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването ѝ. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса на база изминато разстояние след 16 август 2019 г.

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните автомобили ще е посредством монтирано бордово устройство, което изпраща данни, необходими за изчисляване дължимата сума. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутната карта.

В проекта на наредбата са регламентирани и изискванията, на които трябва да отговарят доставчиците на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние, за да бъдат вписани в националните електронни регистри.

Източник
https://www.geomedia.bg/novini/item/7096-zapochna-obshtestveno-obsazhdane-na-naredbata-za-tol-sistemata


Една от малкото функционалности на Google Maps, която не е налична за България, е навигация за велосипедисти. Феновете на вело транспорта обаче може скоро да бъдат приятно изненадани, предава Mobile Bulgaria.

В страницата, където е описано покритието на услугите на Maps за всяка една държава, е видно, че статусът на България и Румъния е променен от "Функцията не е достъпна в района, или е достъпна с ниско качество" към "Функцията е достъпна в района с приблизително верни данни".

В сайта на Maps и мобилното приложение тези функции не са достъпни нито за България, нито за Румъния, но e много вероятно те да станат достъпни за потребителите.

Източник


Протест срещу насилието над жените в България ще затвори Орлов мост на 26 ноември. Той е организиран от Българския фонд за жените след поредното жестоко убийство у нас. Вчера 26-годишен мъж от столичния квартал "Надежда" уби майката на детето си и собственото си момиченце.

Протестът се организира по повод Международния ден за борба с насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември.

Според организаторите му с отхвърлянето на Истанбулската конвенция политиците ни и Конституционният съд са се вслушали в гласа на фалшивите новини и в истерията, създадена от „ловците на джендъри“.

От Българския фонд за жените обявиха и шокираща статистика - от началото на годината 22 жени са убити от своите бивши или настоящи партньори, а три деца са загинали от собствените си бащи.

"Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако сте просто нормални хора, на които им ПИСНА от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, ще дойдете на протест. Ще дойдете, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Ще дойдете, за да покажете нулевата си толерантност към насилието над жени. Или няма да дойдете и ще си продължаваме така!", пишат организаторите на протеста.

Само за няколко часа над 1000 души са заявили участие и подкрепа за събитието на Орлов мост.

Ето и целият призив на организаторите:

   22 мъртви жени, убити от своите бивши или настоящи съпрузи/партньори. 3 мъртви деца, убити от своите бащи. Само от началото на 2018 година.

   На всеки 2 седмици една българка е убивана. България е ГРОБИЩЕ ЗА ЖЕНИ.

   България отхвърли Истанбулската конвенция и се наредихме по начин на мислене до Русия и Азербайджан. Българските политици и Конституционният съд се вслушаха в гласа на фалшивите новини, в истерията, създадена от „ловците на джендъри“.

   22 убити жени и 3 деца. И нито дума от ГЕРБ, от БСП и Корнелия Нинова, от Обединените патриоти, от БПЦ, от религиозно-фундаменталистките организации, които милееха за българската нация, за българските жени и деца, застрашени от „джендъра“. Милееха за „традиционните ценности“ и „традиционното българско семейство“, в което да си жена е смъртоносна опасност.

    Почти цяла година по-късно депутати внасят предложения за промени в НК и криминализиране на домашното насилие. И отново – нито дума за превенция. Нито дума за полово-базирано насилие. Нито един разкрит кризисен център за помощ на жертвите на насилие. Нито една национална кампания срещу насилието. НИЩО. Само едни 22 мъртви жени, които трябва да лежат на съвестта на цялото ни общество.

    Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако сте просто нормални хора, на които им ПИСНА от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, ще дойдете на протест. Ще дойдете, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Ще дойдете, за да покажете нулевата си толерантност към насилието над жени. Или няма да дойдете и ще си продължаваме така!

    26 ноември 2018 г. | 18:00 часа | пл. "Орлов мост"
    Протестът се организира по повод 25 ноември, Международен ден за борба с насилието над жени

Източник
https://offnews.bg/obshtestvo/sled-porednoto-ubijstvo-protest-sreshtu-nasilieto-nad-zheni-shte-blok-690996.html


Вторник, 30 Октомври 2018

В днешния брой 90 на „Държавен вестник“ са обнародвани поправки във влязлата в сила на 25 октомври Наредба № РД-02-20-2 от 28.08.2018 г. за проектиране на пътища (ДВ, бр. 79 от 2018 г.). Корекциите са обнародвани на стр. 92 от държавното издание или онлайн на адрес: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=131241.

Източник
https://www.geomedia.bg/novini/item/7089-obnarodvani-sa-popravki-v-naredbata-za-patishtata


Какво представляват eSIM картите и кога ще заменят познатите ни досега карти?

Електронни SIM карти ще заменят познатите ни досега SIM карти. Около тази идея са се обединили от Apple и Samsung.

Този означава, че производителите се присъединяват към мобилния бизнес, като използват електронните SIM карти за смартфоните си, което в крайна сметка дава на потребителите възможността да сменят доставчика си, без да се налага да искат чисто нова SIM карта.

Това е удобство, тъй като този процес често отнема известно време.

Какво представлява eSIM?

Терминът eSIM се отнася до нов стандарт, който се насърчава от GSMA - асоциацията, която представлява мрежовите оператори по целия свят. ESIM е интегриран чип, който не може и не трябва да бъде премахнат от устройството - нещо, което производителите на потребителска електроника също искат да приемат.

ESIM се поставя в смартфона и не се вади. Освен това, този тип карта няма да се слага в слота на телефона, а ще е вградена в него.

Информацията в него ще бъде съвместима или презаписваща се от всички оператори, което означава, че потребителят може да реши да промени оператора с обикновено телефонно обаждане. Не се изисква нова SIM карта и освен това няма да има физическа смяна на картата, което досега се правеше от потребителя.

Това ще даде свобода на клиентите да сменят оператора си, без да се налага да чакат нова SIM и да ходят до магазин.

Друго предимство на eSIM ще е, че ще поддържат доста по-добра скорост на интернет.

Предстои да разберем кога ще се появят на пазара.

Източник
pcworld
Страници: 1 ... 26 27 [28] 29