Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Септември 24, 2018, 08:24:48 am

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Тагове

GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, IRNSS, QZSS, Doris, Transit, GPRS, Telematics, Teltonika, Garmin, TomTom, IGO, Trimble, Leica, Google Maps, Open Street Map, Navteq, Teleatlas, ERP, CRM, Internet of Things, IoT, Fleet Management, Tracking, GIS, Geomatics, Geodesy, Surveying, GPS Forum, GPS Tracking, Mapping, IG Engineering Forum, Trace Group Hold PLC, PSI AD, Infrastroi, Putstroiijenering, “Trace PZP Nis” PLC, “Trace PZP Vranje” Ltd, Trace Roads PLC, Trace Sofia, Trace Forum, PST Group, Allterco Robotics, MyKi, ConnectedBin, Mapex, Datecs, David Holding

Тагове

GPS, Глонасс, Галилео, Бейду, IRNSS, QZSS, Дорис, Транзит, GPRS, Телтоника, Телематика, Garmin, ТомТом, IGO, Trimble, Leica, Sokkia, CNC Navigation, Google Maps, Open Street Map, Интернет на нещата, IoT, IoT форум, управление на автопарка, GPS проследяване, следене, флийт мениджмънт, ГИС, Геоматика, Геодезия, Геодезия Форум, Картиране, строителна механизация, пътно строителство, Трейс Груп Холд АД, Пи Ес Ай АД, Инфрастрой АД, Пътстройинженеринг, Родопа Трейс, Трейс ПЗП Ниш АД, Трейс ПЗП Враня ООД, Трейс Пътища АД, Трейс Своге, Трейс София, Трейс Форум, ПСТ Груп,  Алтерко Роботикс, Давид Холдинг, Мапекс, Датекс, Ай Джи Инженеринг, форум

Recent

Потребители
  • Общ брой потребители: 2
  • Latest: Dimitar
Stats
  • Общ брой публикации: 178
  • Общ брой теми: 178
  • Online Today: 2
  • Online Ever: 6
  • (Юли 26, 2018, 05:07:53 pm)
Потребители онлайн
Users: 0
Guests: 2
Total: 2

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
GPS Новини / НИК е новият официален вносител на Müller-Elektronik
« Последна публикация by Dimitar - Септември 23, 2018, 11:18:46 pm »
Компанията е ексклузивният представител за България и РумънияНИК е новият официален вносител на Müller-Elektronik. След като през 2017 г. лидерът в технологиите за прецизно земеделие Trimble придоби немската компания, от месец септември 2018 г., Müller-Elektronik вече е част от продуктовата листа на българската фирма.
 
Навигационните системи вече се предлагат на пазара от НИК, а на 10 септември се проведе и първото общо обучение на специалистите от българската компания в сградата на НИК Academy в село Изгрев, общ. Венец.

„Müller-Elektronik вече от една година е част от групата на Trimble. Ползите от това партньорство са много. България е важен пазар за нас. Основно тук продаваме нашите навигационни системи TRACK-Guide II и TRACK-Guide III. Интересно е, че българските фермери обикновено избират да започнат с паралелна навигационна система като нашата TRACK-Guide II. Хубавото е, че тя може да бъде надградена, така че да задоволи напълно нуждите и желанията на фермерите. Както в повечето европейски страни и в България виждаме положителната тенденция затова, че фермерите залагат все повече на прецизното земеделие. Това е една от причините, заради които избрахме и НИК за наш нов партньор в България“, каза за Трактор.БГ Хайнер Гротенхофер, търговски представител на Müller Elektronik за Германия.

<a href="https://www.youtube.com/v/bkW3hijX-VE" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/bkW3hijX-VE</a>

Именно добрата синергия от умения и знания за българския пазар на НИК и техническите решения, които Müller-Elektronik предлага, гарантират едно обещаващо партньорство с все по-пълни решения за прецизно земеделие и по-лесно управление на инвентари. За да бъдат обаче тези решения ефективни, те трябва да бъдат прилагани правилно.

„Разбира се, обучението е много важна част от бизнеса на НИК. Неслучайно НИК Academy, която беше открита в края на миналата година, работи с пълна пара и този сезон. Не само за нас, но и за нашите клиенти сме предвидили серия от обучения. Това, за което сме се събрали днес тук е ние самите да научим повече за продуктите, за да бъдем максимално компетентни и подготвени по отношение на тях“, обясни Тодор Шишков, търговски директор на НИК.От НИК са сигурни, че с обединението на двете компании земеделието ще придобие изцяло нова визия. Вече над 10 години НИК предлага технологиите за прецизно земеделие на компанията Trimble - известна с първия Android базиран дисплей за навигация за земеделски машини, който днес е един от най-предпочитаните дисплеи и с най-много функционалности. Müller-Elektronik от своя страна е немска семейна компания с дългогодишни традиции в областта на оборудването за управление и контрол на земеделските обработки. Компанията има голям принос в развитието на технологията ISOBUS, който осигурява комуникацията на различни машини и инвентари от едно устройство, без значение от производителя.

„С това партньорство очакваме да дадем едно още по-пълно и завършено решение за имплементиране на прецизно земеделие в българските стопанства. Müller до този момент бяха известни с решенията си за управление на различни контроли – пръскачки, торачки и различни други решения. Имайки дисплеите на Trimble и решенията на Müller по много по-улеснен начин и много по-пълен контрол може да реализираме върху всеки един от тези инвентари и операции на полето“, добави Шишков.Очаква се новото сътрудничество да позволи разработването на иновативни решения, давайки  възможност на фермерите да интегрират и използват разнообразни хардуерни и софтуерни продукти.

„От една страна клиентската база на НИК очакваме да нарастне, тъй като всички настоящи клиенти на Müller стават част от и семейството на НИК. Това, което е важно да кажа тук е, че за напред ние полагаме ангажимент по отношение на сервизиране, решения на казуси на дисплеите и въобще решенията, които са продавани от Müller до този момент на пазара“, смята експертът от НИК.

От своя страна пък Müller-Elektronik обещават много нови прецизни решения и за в бъдеще.„В следващите години фермерите могат да очакват нови дисплеи, както и нови добавки за TRACK-Guide III навигационните системи, като секционен контрол, почвени профили и други прецизни решения, които са и основният фокус на НИК. В партньорство с тях можем да помогнем на фермерите от България и Румъния да израснат в прецизното земеделие. Освен това планираме и обучения за екипа на компанията. По този начин екипът на НИК ще успее да се запознае със спецификите и характера на нашите системи. Убеден съм, че компанията ще се превърне в нашия най-силен партньор и най-добър дилър в цяла Европа“, заключи от своя страна Гротенхофер.

Няма второ мнение за това, че предстои революция в прецизното земеделие. Неуспорим е фактът, че комбинацията между технологиите на Trimble и ISOBUS решенията на Müller-Elektronik ще създадат възможност за технологична промяна в бранша, така че земеделците ще могат изцяло да интегрират системите за прецизно земеделие в стопанствата си.

Източник
https://fermer.bg/novini/nik-e-noviyat-ofitsialen-vnositel-na-muller-elektronik
2
GPS Новини / Британската Ocado Technology отваря нов софтуерен център в София
« Последна публикация by Dimitar - Септември 22, 2018, 11:03:33 am »
Компанията планира да утрои до поне 180 служители екипа си от софтуерни специалисти Британската Ocado Technology отвори нов развоен център в София. Компанията създава софтуер и системи, поддържащи цялостните платформи за онлайн търговия на водещите супермаркети Ocado и Morrisons. Новият софтуерен център на Ocado Technology в София бе открит от британския посланик в България Ема Кейт Хопкинс (Носител на ордена на Британската империя - OBE).

“Новият софтуерен център на Ocado e чудесен пример за това, как една британска компания може да се възползва от възможностите на България като място за развитие на своя бизнес“, е заявила Ема Хопкинс.


Новият софтуерен център на Ocado Technology в София е с площ 1800 квадратни метра в модерна сграда, в близост до Mall Paradise. В него работят вече над 60 софтуерни инженери, които разработват проекти в областта на роботиката, машинното обучение, изкуственият интелект и симулациите, data science – метод за извличане на данни и анализирането им, складовия контрол, изпълнението на онлайн поръчки и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои през следващите години.

Софтуерните системи на Ocado Technology включват иновативни технологии в 5 от най-горещите днес сфери, включително изкуствен интелект (AI), роботика, Интернет на нещата (IoT), анализ на Големи данни и облачни технологии. Освен във Великобритания, Ocado Technology разработва софтуер в своите стратегически и модерни центрове - два в Полша и по един в Испания и в България.

Ocado Technology е създала смарт платформата Ocado Smart Platform (OSP), която осигурява цялостно решение за електронна търговия, помагащо на супермаркетите да приемат и изпълняват ефективно онлайн поръчки.

„Ocado Technology е намерила начин за плавен преход от традиционните супермаркети към все по-популярните онлайн магазини, твърдят от компанията, която подписва множество OSP сделки с международни гиганти като Kroger, Morrisons, ICA, Sobeys и Group Casino.

“Радваме се да разширим нашите възможности в София. Партньорството ни с Questers ни помогна да се установим първоначално в София, а да оперираме самостоятелно ще ни даде повече възможности за бъдещето. Откриването на новия офис е доказателство за таланта на нашия бързоразвиващ се екип, който успешно се справи с някои много сложни предизвикателства през последните 2 години“, коментира Ричард Хейууд, мениджър на Ocado Technology София.

Източник
  http://m.computerworld.bg/167821640_britanskata_ocado_technology_otvarya_nov_softueren_centar_v_sofiya
3
GPS Новини / САЩ поръчва последна партида сателити GPS 3
« Последна публикация by Dimitar - Септември 21, 2018, 05:18:05 pm »


Петък, 21 Септември 2018
Военновъздушните сили на Съединените американски щати (САЩ) ще поръча нови 22 GPS 3F сателита, които да се присъединят към навигационното съзвездие. От службата съобщиха, че договорът с „Ло̀кхийд Ма̀ртин“ е на стойност 7,2 млрд. щатски долара.

Компанията е производител и на първите 10 сателита от третото поколение GPS. „Ло̀кхийд Ма̀ртин“ получи договора след като през февруари тази година бе открит конкурс за конкурентни оферти. Други потенциални участници, сред които „Боинг“ и „Нортроп Груман“, отказаха да подадат оферти. От Военновъздушните сили на САЩ коментираха, че макар и без конкуренция, договорът с фиксирана цена ще защити данъкоплатеца от потенциални допълнителни разходи, тъй като те биха били за сметка на производителя.

Новите сателити ще включват всички сигнали на Блок 2F, плюс четвърти граждански сигнал на L1 (L1C). Ще се осигури по-добра надеждност на сигнала и точност. Партидата спътници 3F ще бъде оборудвана с лазерни рефлектори и полезен товар за спасителни мисии. Проектният им експлоатационен срок ще бъде 15 години.

Съзвездието GPS в момента се състои от 31 спътника от второ поколение, които ще трябва да бъдат заменени през следващото десетилетие. Първото изстрелване на GPS 3 сателит бе планирано за март 2018 г., но бе отложено. Сателитът е доставен със закъснение в космическия център в Кейп Канаверал на 20 август и е насрочен за изстрелване на 15 декември. Първият GPS 3F сателит се очаква да е готов за изстрелване през 2026 г.

Източник
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7008-usa-porachva-posledna-partida-sateliti-gps-3
4
GPS Новини / GoPro пуска своята първа камера за стрийминг на живо
« Последна публикация by Dimitar - Септември 21, 2018, 11:36:02 am »
Целта на американската технологична компания е да успее да възвърне предишната си рентабилност след сериозния спад в стойността на акциите в последните години


Главният изпълнителен директор на GoPro Ник Удман, Снимка: Ройтерс

 Американската технологична компания GoPro пусна на пазара своята първа камера за стрийминг на живо в опит да привлече инвеститорите и да подобри представянето си по време на празниците.

Камерата Hero 7 Black струва 399 долара и разполага с нова технология за стабилизиране, както и с възможност за гласова команда и нов видео формат, наречен TimeWarp, компресиращ по-дългите кадри в кратки, ускорени видеа, предава CNBC.

 Компанията обяви, че освен тази камера ще пусне и други два варианта – Hero 7 White и Hero 7 Silver, съответно за 199 и 299 долара. Те са водоустойчиви и имат подобрена стабилизация и качество на изображението, както и софтуер за гласово разпознаване.

Главният изпълнителен директор на GoPro Ник Удман сподели, че новата стабилизираща технология, която компанията нарича HyperSmooth, е най-голямата иновация при видеото с висока резолюция.

GoPro е оборудвала своите флагмани със специални функции за споделяне и връзка със социалните платформи, както и с уникални видео формати, в опит да повиши своите продажби.

Акциите на компанията се обезцениха с 92,7% през последните пет години. В момента книжата се търгуват под 7 долара за акция.

Удман заяви пред CNBC, че след години на опити за постигане на различни ценеви нива, той се надява, че новата серия камери ще помогне на компанията да възстанови своята рентабилност.

„Това е голямо предизвикателство, защото на много от пазарите, всъщност ние сме единственият играч“, заяви Удман, като добави: „Нямаме нито един голям конкурент, който да ни помогне да направим сравнение между продуктите, да разберем ценевата чувствителност. Трябва да разберем всичко това сами“.

Източник
https://www.investor.bg/novini/261/a/gopro-puska-svoiata-pyrva-kamera-za-striiming-na-jivo-268617/
5
Това ще подобри сигурността на електрозахранванетоЧЕЗ Разпределение България стартира нов проект за подобряване на сигурността и качеството на електрозахранването в Бояна, Симеоново и Банкя. Компанията ще инсталира дистанционно обслужвани електромери.

Електромерите ще бъдат монтирани през периода 24-28 септември. Не е предвидено изключване на електрозахранването едновременно за голям брой потребители. Възможни са единствено кратковременни прекъсвания за индивидуалните монтажи на електромерите, които ще се извършват в интервала между 8:00 и 20:00 ч. Дейността се извършва от техници с необходимата квалификация и опит и е за сметка на дружеството.

Автоматизираната система ще позволява дистанционно отчитане на изразходваната електроенергия, ще следи какво е натоварването на мрежата и нивото на подаваното напрежение, честотата и продължителността на прекъсванията и други параметри. Това ще позволи да бъдат повишени качеството и надеждността на електрозахранването на клиентите и ще оптимизира процеса на обслужването им, което пряко ще повлияе върху удовлетвореността на потребителите.

Източник
https://www.economic.bg/bg/news/10/chez-montira-elektromeri-s-distantsionno-obsluzhvane-v-boyana-simeonovo-i-bankya.html
6


Четвъртък, 20 Септември 2018

На 27.09.2018 г. (четвъртък) от 17:15 ч. в ще се проведе публична защита на дисертационния труд на инж. Мария Иванова Николова, редовен докторант към катедра "Висша геодезия" на Геодезическия факултет на УАСГ. Събитието ще се проведе в зала 318 на ректората на университета.

Научната разработка с ръководител проф. д-р инж. Елена Пенева-Златкова е на тема: “Оптимизирана технология за гравиметрични измервания и тяхната обработка”.

Авторефератът на дисертационния труд на инж. Николова, заедно с рецензиите и становищата от членовете на научното жури, се намират на интернет страницата на УАСГ на адрес: https://www.uacg.bg/?p=183&l=1&id=3380&f=5.

Източник
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7003-zashtita-na-doktorska-disertatsiya-za-optimizatsiya-na-gravimetrichnite-izmervaniya-sledvashtata-sedmitsa
7


Четвъртък, 20 Септември 2018

Следващият петък (28.09.2018 г.) ще се проведе дванадесетото издание на Европейската нощ на учените. В програмата участват 12 български града - София, Варна, Стара Загора, Сливен, Русе, Рожен, Пловдив, Плевен, Долна Митрополия, Габрово, Бургас, Благоевград, както и теснолинейката „Септември-Добринище“.

Традиционно участието от страна на Минно-геоложки университет предлага интересна програма на гео-тематика. Сред акцентите са гео-кулинарен MasterChef батъл – „Плоска Земя vs Сфероидна Земя“, геофизични приключения, геодезически павилион, виртуален музей на геодезическите инструменти, научно казино „Кристал“ и много други. Подробности ще откриете на страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/1886541978319755/?active_tab=discussion.

Всички локации, които участват в това издание на Европейската нощ на учените са отбелязани в интерактивна онлайн карта: https://mgu.maps.arcgis.com/apps/Shortlist/index.html?appid=70b912c698da4b62a3de088c43e28c85.

Източник
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7002-kakvo-da-ochakvame-ot-tazgodishnoto-izdanie-na-evropeyskata-nosht-na-uchenite
8
GPS Новини / Нов златодобивен проект ще донесе близо 100 млн. долара печалба
« Последна публикация by Dimitar - Септември 19, 2018, 05:07:37 pm »
Канадската Velocity Minerals ще придобие 70% от площта "Розино" от "Горубсо - Кърджали"


За шест години от рудата се очаква да бъдат произведени 365 хил. тр.у. злато доре

Общо 129 млн. канадски долара (99 млн. щатски долара) печалба ще донесе разработването на златодобивния проект "Розино" край Кърджали. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на "Горубсо - Кърджали". Според споразумението между двете дружества в близките седмици пълният доклад ще бъде предоставен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия проект.

Най-малко шест години

Предварителната икономическа оценка е направена на база очаквания находището да бъде разработвано по открит способ. Рудата ще бъде преработвана на два етапа - до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и последваща преработка във фабриката на "Горубсо - Кърджали" в града, който се намира на 85 км. Крайният продукт ще бъде злато доре.

Финансовият модел показва, че нетната настояща стойност на проекта, т.е. стойността, която ще създаде инвестицията, е в размер на 129 млн. канадски долара. Вътрешната норма на възвращаемост се очаква да бъде 33.1%. Годишно от находището ще се произвеждат 65 хил. тр.у. злато, като максималното годишно производство може да достигне 78 хил. тр.у. Капиталовите разходи ще бъдат в размер на 97.6 млн. канадски долара. Изчисленията са направени при очаквания мината да работи шест години, като за целия период ще бъдат произведени общо 365 хил. тр.у. злато доре. Според Velocity обаче в района на "Розино" има значителен потенциал да бъдат открити допълнителни запаси, което ще удължи живота на проекта.

Сателитни находища

Участък "Розино" е част от площта "Тинтява". Правата за проучване бяха предоставени през миналата година за срок от три години на дружеството "Тинтява експлорейшън", чийто едноличен собственик е "Горубсо - Кърджали". Самата "Тинтява експлорейшън" е регистрирана през 2017 г. с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност търсене, проучване, добив и преработка на полиметални руди.

Канадската Velocity има изключително право да придобие 70% от проекта "Тинтява", след като предостави на собственика "Горубсо - Кърджали" доклада за предварителна икономическа оценка, което се очаква да стане в близките седмици. Работата по "Розино" представлява важна първа стъпка от стратегията на Velocity за проучване и разработване на множество сателитни находища и преработката на суровината в завода на "Горубсо" в Кърджали, посочват от канадската компания. Дружеството в момента приключва процедурите по дю дилиджънс на други площи в района с намерение да получи 70% от тях чрез допълнителни споразумения с българския партньор.

Мажоритарен собственик на "Горубсо - Кърджали" с 89.35% е дружеството "Галенит", в което от своя страна 50.53% държи изпълнителният директор и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени между физически лица.

Източник
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2018/09/18/3313191_nov_zlatodobiven_proekt_shte_donese_blizo_100_mln/?ref=cheteno24
9
GPS Новини / Amazon стъпи в Турция
« Последна публикация by Dimitar - Септември 19, 2018, 09:48:48 am »


Amazon.com Inc обяви в сряда, че е започнала дейности в Турция, предлагайки продукти от 15 категории на клиенти в цялата страна.

"Ние се ангажираме да изградим бизнеса си в Турция през следващите месеци, като разширим възможностите за избор и доставка", каза Сам Никълс, управител на Amazon.com.tr в писмено изявление, съобщи Ройтерс.

Източник
https://www.economic.bg/bg/news/10/amazon-stapi-v-turtsiya.html
10
Електронните винетки трябва да заменят хартиените от 1 януари 2019 г.След няколко годишно протакане на процедури, както и няколко обжалвания, тол системата и електронните винетки трябва да заработят догодина. От 1 януари влизат в сила електронните винетки за леките коли и товарните автомобили с максимално допустима маса до 3.5 т.

Водачите могат да си закупят е-винетка от 500-те терминала, които ще бъдат монтирани по основните пътни направления, както и в 1000 пункта в разпространителската мрежа, в които влизат бензиностанциите и областните пътни управления на АПИ. Също така и чрез уебсайт и приложение на Агенцията.Терминалите бяха представени днес пред журналисти от председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов и членове на австрийската компания „Капш Трафик Солюшънс“ - изпълнител на обществената поръчка за близо 180 млн. лв.

На тези терминали няма да може да се плаща кеш, а само с дебитни и кредитни карти. Глосов акцентира върху това, че цената на винетните стикери няма да се променя, а се чака решение на Министерски съвет за цената на нововъведената уикед винетка. Очаква се тя да не надхвърля 10 лв.След въвеждане на традиционните данни, които се изискват при закупуване на стикер, водачите получават хартиена разписка или електронно, автоматично генерирано потвърждение. От компанията обясниха, че системата е минала първите тестове, но непрекъснато се въвеждат подобрения.„За момента английският е основен език за софтуера, като информацията се превежда на още 7 езика“, обясни Михайл Вебер, изпълнителен директор на „Капш“ за България.

Шофьорите, чиито винетни стикери са със срок след 31 януари 2019 г., трябва да ги конвертират в електронни, което може да се случи освен в областните управления на АПИ, и чрез уебсайта и приложението. "Те могат да направят това след 15 декември т.г. до 31 януари 2019 г. и не трябва да махат стикера от предното стъкло до изтичане на неговата валидност", уточни Глосов. По неговите думи хората, които не са валидирали своите хартиени стикери, няма да бъдат глобявани при спиране от контролен автомобил, а на място ще бъдат конвертирани винетките в електронни.Контролът ще се осъществява по два начина. Единият е с контролни автомобили, оборудвани с „умни камери“, които чрез засичане на регистрационния номер на автомобила валидират е-винетката. Данните за нарушителите ще бъдат достъпни в реално време, а самото устройство е гъвкаво и позволяващо монтиране на различно превозно средство.Освен това по цялата републиканска пътна мрежа ще бъдат монтирани 300 стационарни контролни рамки, които засичат номера на автомобила и намират в системата дали той е нарушител. „Ако този автомобил е нарушител веднага му се налага глоба. При наличие в близост на контролен автомобил се изготвя фиш и може да платено на място – само с кредитна или дебитна карта“, обясни Глосов. Ако шофьорът не разполага с такава карта ще му бъде издаден традиционния фиш, които трябва да се плати в 30-дневен срок. Инж. Светослав Глосов допълни, че ако няма контролен автомобил в близост – фиш ще се изпраща по пощата. Автомобилите, които „прихващат“ нарушителите ще бъдат 55, а тези, които установяват правоприлагането – 50.
Източник
https://www.economic.bg/bg/news/10/koli-s-umni-kameri-i-300-statsionarni-ustrojstva-sledyat-za-e-vinetkite.html
Страници: [1] 2 3 ... 10

TinyPortal © 2005-2018