Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
GPS Новини / С умни технологии в борбата срещу отпадъците
« Последна публикация by Dimitar - Днес в 05:10:09 pm »


През последните десетилетия глобалната тенденция към урбанизация се ускорява и според данни на ЮНЕСКО към 2030 година 5 милиарда души (над 60% от населението на Земята) ще живее в градове. Броят на населените места с над 10 милиона жители се увеличава с бързи темпове и повечето от тези мегаградове са в по-малко развити региони. Засега няма опасност в България да се появи такъв град, но концентрирането на много хора на едно място навсякъде изправя властите пред многобройни предизвикателства около управлението и поддръжката на градската среда.

Умният град е по-чист

Междувременно настроенията в глобален мащаб се променят и вече се мисли за кръгова икономика, драстично намаляване на отпадъците и на отпечатъка от човешката дейност върху околната среда и за устойчиво развитие на фона на надвисналите глобални климатични промени. Изкуственият интелект, машинното обучение и автономните автомобили обещават много драстични промени в близко бъдеще по отношение на събирането и оползотворяването на отпадъците, но в момента тенденцията за умни градове обещава да промени коренно начина на работа на общинските отдели, които отговарят за чистотата.

В концепцията за умните градове заляга връзката с интернет на все повече елементи от инфраструктурата и интеграцията на услуги като видео наблюдение, осветление, паркиране, управление на отпадъците, мониторинг на основните параметри на околната среда и т.н. Вече стана дума как модернизирането на осветлението може да залегне в основата на умните градове, но не по-малко важна за нормалното функциониране на всяко населено място е системата за събиране и оползотворяване на отпадъците, които стават все по-голям проблем в глобален мащаб с нарастването на урбанизацията.

Технологиите идват на помощ

Управлението на отпадъците е комплексна задача с множество различни етапи, която може да се възползва в много голяма степен от умните технологии за подобряване на ефективността и намаляване на крайната стойност. Всички искаме около нас да е чисто, отпадъците да се събират и извозват навреме, а третирането им да става с мисъл за околната среда и здравето на хората, но в същото време стойността на всичко да е в рамките на разумното. Това е една от по-скъпите обществени услуги, защото включва голям брой работна ръка и превозни средства, а освен това има сложен логистичен компонент. Многото етапи предполагат и наличие на много възможности за оптимизация на процеса и точно тук могат да помогнат умните технологии.

Какво ще стане, ако в контейнерите за смет се поставят сензори (например захранвани от слънчева енергия), които отчитат обема на запълване и други параметри, а данните се предават към център за управление? Тези големи масиви от данни могат да се анализират и въз основа на тях да се създаде анализ на отпадъците в даденото населено място, която да помогне за по-оптималното сметосъбиране. Информацията може да се ползва и за изграждането на модели, които да предвидят къде може да има нужда от допълнителна техника въз основа на различни фактори като време, събития със струпвания на повече хора и т.н.

Примерите са много

Примерите от света са десетки. В тасманийския град Хобарт например се предвижда поставянето в контейнерите за отпадъци на сензори, които се свързват чрез технологии като LoRaWAN - те покриват големи площи и са подходящи за устройства с ниска консумация на енергия, каквито са сензорите. Събраните данни за запълването на контейнерите ще се ползват за по-доброто им позициониране, така че от тях да има повече на местата, генериращи повече отпадъци. Други от добавените сензори ще отчитат наличието на топлина или на летливи съединения, което ще алармира властите, че даден контейнер има нужда от специално внимание извън графика.

В някои части на Обединеното кралство могат да се видят контейнерите Bigbelly Solar, които известяват сметосъбиращите фирми при запълване на 85%, за да се гарантира, че няма да бъдат препълнени до времето на почистване. Те са снабдени и със система за компресиране, която се захранва от слънчева енергия, зa освобождаване на повече място. Според информацията досегашните тестове в над 160 английски общини са показали, че при ползване на контейнерите средно честотата на събиране на отпадъците е намаляла с 86%. Те могат да действат и като Wi-Fi точки за достъп, а събраните данни показва на властите къде има нужда от повече контейнери.

Български опит

България също не изостава от актуалните тенденции. В центъра на Пловдив, който е предизвикателен със своите малки улички, затрудняващи навлизането и маневрирането на по-големи машини за събиране на смет, вече работи такова иновативно решение. Началният период на използване на системата ще осигури важна информация на местната власт, която след анализ ще реши как да го развива. Догодина Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, а това означава, че броят на посетителите в центъра и Стария град ще се увеличи значително, което на свой ред ще доведе до генерирането на повече отпадъци.

Проектът в Пловдив се осъществява изцяло от VIVACOM и включва поставянето на сензори в контейнерите за смет, а данните от тях отиват в система, до която на свой ред има достъп отговорният отдел от местната администрация. Сензорите предават информация за количеството на отпадъци в контейнерите и така може в реално време да се види къде има повече боклук от обичайното и при нужда да се прати допълнителна техника за извозването му. Датчиците могат да отчетат и наличието на огън или дим в контейнера и така да послужат за предотвратяването на пожари, който не само застрашават живота на гражданите, но влошават качеството на въздуха.

Каква е ползата?

Каква е ползата от всичко това за общината? Очевидната за жителите е по-чистата градска среда, но освен това могат да се генерират и значителни икономии например от оптимизиране на броя на машините за сметосъбиране и на маршрута им. Ранното известяване при запалени контейнери може да спести и значителни средства на местната управа от гасенето на разраснали се пожари, а освен това помага за намаляване на вредните емисии. Последното става не само чрез предотвратяването на пожари, но и от оптимизирания график на машините за сметосъбиране. Въпрос на време е подобни технологии да станат част от нашето ежедневие, за да направят средата, в която живеем, по-чиста и по-здравословна. А междувременно нека не забравяме да събираме отпадъците разделно и сами да се погрижим около нас да е чисто.

Източник
http://www.mobilebulgaria.com/news/44739/%D1%81-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5
2
GPS Новини / Новият вариант на Raspberry Pi 3 струва само 25 долара
« Последна публикация by Dimitar - Днес в 05:09:06 pm »


В началото на тази година се появи Raspberry Pi 3 Model B+, който за първи път предложи двубандови 802.11ac Wi-Fi възможности, по-бърз процесор и Bluetooth 4.2. Междувременно Raspberry Foundation продължи да развива серията и днес представи умалено устройство, което се казва Model A+.

То предлага същия четириядрен чипсет Broadcom с честота 1.4GHz, Wi-Fi и Bluetooth възможности, но вече има 512MB RAM памет и няма Ethernet порт. В допълнение броят на USB 2.0 портовете е намален от 4 на един. Всичко това е довело до намаление на цената с 10 долара до 25 долара. Продуктът вече е наличен през официалните партньори на Raspberry.

<a href="https://www.youtube.com/v/_9ksicvynAE" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/_9ksicvynAE</a>

Източник
http://www.mobilebulgaria.com/news/44765/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-raspberry-pi-3-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-25-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0
3
GPS Новини / Планът на Гърция за цифровизация на селскостопанския сектор
« Последна публикация by Dimitar - Ноември 15, 2018, 05:28:32 pm »
Платформа ще събира данни от съществуващите метеорологични станции и 6 500 наземни станцииС цел подобряване на конкурентоспособността на икономиката гръцкото правителство скоро ще представи национална стратегия за цифровизация на селскостопанския сектор, информира sadyogrody.pl, позовавайки се на портала Euractiv.

Проектът "Цифрова трансформация на гръцкото земеделие" ще бъде първата национална цифрова селскостопанска инфраструктура в Европа и е разработен от Министерството на цифровата политика, телекомуникациите и медиите в сътрудничество с Министерството на земеделието.

Според новия модел за прилагане на общата селскостопанска политика (ОСП) за периода след 2020 г. държавите-членки на ЕС ще трябва да разработят свои собствени национални стратегии, адаптирани към техните различни нужди. Европейският комисар по земеделието Фил Хоган наскоро заяви пред EURACTIV, че отсега нататък държавите-членки, а не Европейската комисия, ще осигуряват подкрепа и финансиране за иновации и цифровизация на селското стопанство.

"Цифровата трансформация на селскостопанския сектор е еднопосочен път, върху който всички ние трябва да работим: държавата, академичните среди, земеделските предприятия, кооперациите, селскостопанските консултанти и преди всичко земеделските стопани, млади и стари, с цел да се създаде перспектива за развитие на селското стопанство в рамките на ОСП след 2020 ", каза Стелиос Ралис, генерален секретар по въпросите на цифровата политика в гръцкото министерство на цифровата политика.

По време на нарочна конференция в Атина бе изяснено, че данните за селското стопанство, събрани чрез правителствена платформа, създадена за целта, ще принадлежат на гръцката държава и ще бъдат достъпни за всички заинтересовани страни.

"В допълнение към това фермерите, научните и академичните центрове ще имат достъп и до платформата и нейните данни. По този начин платформата ще бъде основата за насърчаване на иновациите и създаването на нови приложения и софтуер в области като хранително-вкусовата промишленост и околната среда ", уточни Ралис.

Проектът първоначално цели да анализира половината от обработваемата земя в Гърция, т.е. около 15 милиона акра, и 20 от най-масово отглежданите култури в страната, включително памук, зърно, ориз, маслини, лозя и цитрусови плодове.

Платформата ще събира данни от съществуващите метеорологични станции на Националната метеорологична служба, спътниковите системи за наблюдение на Земята по програма Коперник и 6 500 наземни станции, които ще бъдат инсталирани в 13 региона на страната.

С помощта на всички тези компоненти данни като като температура, въздух, почва и вода ще се събират и прехвърлят на платформата - каза още генералният секретар.След това информацията ще бъде препращана до база данни, в която ще бъде обработена, за да осигури адекватни услуги, отговарящи на нуждите на всеки производител.

"Фермерите ще получават текстови съобщения и предупреждения за екстремни метеорологични условия. През втората година на функциониране на системата - персонализирана информация за напояването, торенето и растителната защита", отбеляза Ралис. Земеделските производители ще имат достъп и до електронни приложения, които им позволяват да архивират данните за културите по електронен път, като например времето и количеството използваната вода, както и времето, и обема на валежите.

Правителството на Гърция също така иска да включи академичната общност в компютризацията на селското стопанство. По тази причина Министерството на цифровите дела подписа меморандум за разбирателство със Селскостопанския университет в Атина, който предвижда обучение на земеделски производители в областта на новите технологии, по-специално в събирането и обработката на селскостопански данни.

Комисарят Фил Хоган заяви, че е доволен от плановете на гръцкото правителство и посочва, че те могат да се окажат полезни за всички заинтересовани страни.

Източник
https://fermer.bg/novini/planat-na-gartsiya-za-tsifrovizatsiya-na-selskostopanskiya-sektor-raboti-se
4
Изработването на картите ще е факт до 5 години, заяви зам.-министър инж. Валентин ЙовевДо 4-5 години ще завърши изработването на специализираните карти в най-различни инвестиционни сфери като надграждаща информация  на кадастралната карта. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който участва във форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“. Съвместната инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Икономическата комисия на ООН за Европа, Програмата на ООН за населените места  и Национално сдружение „Недвижими имоти“ се провежда днес и утре в София.

„Специализираните карти са изключително ценни за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения, защото ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и др.“, коментира инж. Йовев. До момента специализирани карти са изработени само за зоните и обектите по Черноморското крайбрежие – охранителните зони „А“ и „Б“ и на имотите в обекти публична държавна и общинска собственост.

„Така ще създадем една пълна информационна система на кадастъра, за да се взимат по-информирани решения, както от инвеститорите, така и от кредитните и застрахователни институции, данъчните служби, приходната агенция и др.“, уточни зам.-министърът.

Инж. Йовев каза още, че предстои завършването и на имотния регистър, който към днешна дата е наличен за 6 български града.

Източник
https://www.economic.bg/bg/news/10/spetsializirani-karti-kam-kadastara-shte-pokazvat-vsyakakva-informatsiya-za-imotite.html
5
Въз основа на проучванията ще бъдат предприети ремонтните дейностиАгенция пътна инфраструктура (АПИ) избра фирмите, които ще изработят техническите проекти за ремонт на тунелите „Топли дол“ на автомагистрала „Хемус“ и „Траянови врата“ на „Тракия“. Въз основа на тези проучвания, след това ще бъдат предприети необходимите ремонтни дейности.

За проекта на „Топли дол“ АПИ е подписала договор с компанията „Пътпроект“ ЕООД. Той е на стойност 333 408 лв. с ДДС. Тунелът е при 39-ти километър на АМ „Хемус“ е с дължина 883 м.

Техническият проект на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ ще бъде изработен от Обединение „Свеко-Трансконсулт 22“, с участници „Свеко енергопроект“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът е за 407 100 лв. с ДДС.

Срокът за изработването и на двата проекта е 150 дни.

Техническите проекти включват геодезически измервания, конструктивни обследвания на съоръженията, при необходимост инженерно-геоложки проучвания и представяне на технически доклад с проектно предложение за ремонтно-възстановителни работи. Целта е да се предвидят всички нужни мерки и дейности, които трябва да се изпълнят на двата тунела, в съответствие с изискванията на Наредбата за технически правила и норми за проектиране на пътни тунели.

Двете съоръжения са пуснати в експлоатация през 1985 г.

Източник
https://www.economic.bg/bg/news/10/api-izbra-koi-firmi-shte-pravyat-proektite-na-trayanovi-vrata-i-topli-dol.html
6


Четвъртък, 15 Ноември 2018

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните технически изисквания за целите на тол таксуването. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата, публикуван за обществено обсъждане. Консултацията продължава до 14.12.2018 г. Промените са публикувани в портала за обществени консултации и на интернет страницата на МРРБ.

Чрез предложените от министерството на регионалното развитие и благоустройството промени нормативния акт ще бъде приведен в съответствие с последното изменение на Закона за пътищата.

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси – електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили, като цените им няма да бъдат променени. Такива ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 г., след което те ще плащат само тол такса. От следващата година водачите на леки автомобили, на които им се налага да пътуват рядко, ще могат да плащат и уикенд винетка, която ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лв.

С постановлението се отменят разпоредбите, касаещи издаването на хартиени винетни стикери.

Източник
https://www.geomedia.bg/novini/item/7147-api-da-podarzha-sistemite-za-elektronnite-vinetki-predvizhda-zakonoproekt
7


Сряда, 14 Ноември 2018

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев ще открие международна конференция „Моят град, моят дом, моят бизнес. Технологии, политики, регулация и международен опит“. Церемонията по откриването ще започне в 9 ч. днес (15 ноември). Това съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Форумът за насърчаване развитието на устойчив жилищен сектор е съвместна инициатива на министерството на регионалното развитие и благоустройството, икономическата комисия на ООН за Европа, програмата на ООН за населените места и национално сдружение „Недвижими имоти“. Той ще се проведе на 15 и 16 ноември в Зала 6 на Националния дворец на културата.

Участниците в конференцията ще коментират теми, свързани с жилищната политика, кадастъра, поддръжката и управлението на сградния фонд, енергийната ефективност, техническата паспортизация, устойчивото развитие на населените места, управлението на градската среда и други.

Източник
https://www.geomedia.bg/novini/item/7146-zam-regionalniyat-ministar-valentin-yovev-shte-otkrie-konferentsiya-za-zhilishtna-politika
8
GPS Новини / България отбеляза 20-та юбилейна година на Световния ГИС ден
« Последна публикация by Dimitar - Ноември 14, 2018, 06:55:46 pm »
По този повод се проведе конференция под надслов „20 години проектираме света заедно".По време на форума в София хотел Балкан министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заяви: „Днес 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана. Пазарът се оценява на около 400 милиарда годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите". Той изтъкна важността за споделянето на информация, което е в основата на държавното управление и гаранция за съвместимост, прозрачност и ефективност.

Желязков припомни, че в момента самото министерство изпълнява проект за изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка", чиято амбициозна цел е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България. Това ще даде възможност за бързото развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговарят за конкретната инфраструктура, а тя ще бъде достъпна до организации и граждани.Джузепе Пино Нобиле, директор Геопространствени технологии в НАТО, и Стефан Йенсен, директор данни в Европейската агенция по околна среда, споделиха своя опит и представиха иновативни ГИС приложения на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения в сферите на сигурност и околна среда.

В официалното откриване на форума участие взеха още американският посланик в България Ерик Рубин, Атанаска Николова - заместник-министър на околната среда и водите, Евгения Караджова - управител на ЕСРИ България - водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума, както и проф. Николай Витанов - заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски", който по време на своята реч обяви, че СУ стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи.От 18:30 часа в София хотел Балкан на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Номинираните ще се борят в четири категории - „Държавна администрация", „Ютилитис", „Териториално развитие" и „Наука и образование". В рамките на церемонията по награждаване ще бъдат връчени и отличията в Националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС".20-ият юбилеен Световен ГИС Ден се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните 41 организации, сред които: Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет и други.

Източник
http://citybuild.bg/news/bylgariia-otbeliaza-iubilejna/38232
9


В България заработи наземна система за прецизно сателитно позициониране в реално време. Българската компания 1Yocto изгради и държавата сертифицира наземна мрежа от 42 станции на за територията на страната, които подобряват точността на всички глобални навигационни системи GPS, GLONASS, GALILEO, използвани на територията на България.   

1Yocto осигурява прецизно позициониране и навигация чрез използване на мобилно устройство, което получава корекции в координатите си в реално време от базова станция на компанията. Допълнителното прецизиране на географски координати е изключително важно в областта на геодезията, строителството, добива на полезни изкопаеми и модерното селско стопанство. Докато широко използваните дигитални карти и навигационни системи допускат отклонение в голям диапазон от 4 до 15 метра, RTK технологията използвана от 1Yocto може във всеки един момент да прецизира местоположение с отклонение от максимум 5 см.

За 1Yocto

1Yocto (Уан Йокто) е наземна система за прецизна сателитна навигация в реално време за територията на България. Компанията предлага навигационни услуги за секторите на геодезията, земеделието, проектирането, строителството и логистиката. Със своите 42 GNSS приемници, компанията поддържа всички популярни навигационни системи като GPS, Glonass, BeiDou и Galileo.
1Yocto e поредният високотехнологичен проект на водещата българска геоинформационна компания Mapex: „1Yocto е поредното ни начинание, с което доказваме голямата зависимост на обществени услуги и бизнес от геоинформационните технологии. В много области на обществения живот и особено в земеделието, точната геолокация е директно свързана с успеха и  намаляване на разходите за различни бизнес процеси.“, отбеляза Александър Лазаров, главен изпълнителен директор на Mapex.

Потребителите на 1Yocto ще имат достъп до системата чрез всички видове съществуващи глобални сателитни приемници и всяка област за която е необходимо високопрецизно позициониране.

„Нашата технологична система е от критична важност в областта на геодезията, земеделието, проектирането, строителството и логистиката, където точността на позиционирането трябва да бъде до сантиметър.“ сподели Николай Нестеров, изпълнителен директор на 1Yocto.

Сателитната навигация чрез кинематика в реално време (RTK) е технология за подобряване на точността на данните, получени от глобална навигационна сателитна система (GNSS) като GPS, GLONASS, GALILEO. RTK е съвкупност от технологии за значително подобряване на точността на географски координати, получавани с помощта на система за сателитна навигация, до точност на позиционирането от няколко сантиметра.

Мрежата на 1Yocto е сертифицирана с оценка за съответствие на GNSS RTK инфраструктурна мрежа според критериите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за определяне на геодезически точки с помощта на глобални навигационни спътникови системи и е сертифицирана от Агенцията по геодезия, картография и кадастър национална система за прецизна сателитна навигация в реално време.
10


Сряда, 14 Ноември 2018

До края на годината около 66% от територията на страната ще бъде покрита с кадастралната карта. Целият процес по преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти е планирано да приключи догодина с включване на 96 на сто от територията на страната. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. Той  участва в официалното откриване на конференцията LBS (Location Based Services) – Приложения, данни, услуги, организирана по случай Световния ГИС Ден от ГИС Алианс, съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Зам.-министър Йовев подчерта, че към днешна дата всички областни градове и национални курорти разполагат с кадастрална карта. В София в най-скоро време трябва да се приеме планът на район „Студентски град“, с което кадастърът ще покрие столицата (КККР за район „Студентски“ са приети и в момента тече срокът за възражения, бел. ред.). Заместник-регионалният министър поясни, че сред приоритетите в работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е отстраняването на явните фактически грешки, допуснати при земеразделянето, особено по трасетата на транспортната инфраструктура и бъдещите магистрали.

Зам.-министър Йовев изтъкна, че GIS технологиите показват, улавят и анализират данните за местоположението, което помага за взимането на сложни решения. „Геопространствената информация е тази, която променя парадигмата на живота и е движеща сила на икономиката днес. Верните и изчерпателни пространствени данни са ключът към успеха, а основата, на която стъпват, са подробните проучвания и точни измервания, каза той. „Добре функциониращият кадастър e един от основните компоненти на управлението в областта на градоустройството и развитието на инфраструктурата, защитата на поземлената собственост и др. Важен приоритет на МРРБ е финализирането на реформата в областта на кадастъра, чрез ускорено покритие на страната с кадастрална карта и събирането на кадастралната информация, защото само с пълни и качествени данни ще можем да осигуряваме качествени услуги и данни“, коментира той. Важна задача е след това към основния кадастър да се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването и собствеността на земята, както и пространствата под и над нея, с географско, стопанско, устройствено и други значения, специализирани картографски и геодезически данни, данни и снимки от спътникови заснемания и др. Същевременно кадастралните данни могат да се комбинират с географската информация, като се добавят такива и за пространствата (3D кадастър), времето (4D кадастър), инфраструктурата и др. Зам.-министър Йовев изтъкна и значението на GIS технологиите в създаването на „умни градове“.Източник
https://www.geomedia.bg/geodezia/item/7143-yovev-do-kraya-na-godinata-okolo-66-ot-teritoriyata-na-stranata-shte-bade-pokrita-s-kadastar
Страници: [1] 2 3 ... 10