GPS Forum EU

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Welcome to GPS Forum EU!

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Dimitar

Страници: [1]
1
GPS News / Нова схема на метрото в София
« -: февруари 22, 2018, 12:52:55 pm »
Нова схема на метрото в София

Източник:
https://medium.com/@stoianstoianov/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-a2d50e0a4a9d

2
Стартира онлайн карта за разделното събиране на отпадъци, създадена с помощта на студенти от Геодезическия факултет на УАСГОнлайн карта – пътеводител за разделно събиране на отпадъците от домакинствата в София бе създадена с помощта на студенти IV-ти курс от Геодезическия факултет на УАСГ, в часовете по „Картография-проект“.

Платформата https://waste.sofia.bg/ позволява визуализация на местата на контейнерите за събиране на хартия, метал, пластмаса, стъкло, зелени отпадъци, както и на общинските площадки за предаване на вторични суровини.

Сайтът съдържа информация и за всички останали видове отпадъци и режима на тяхното събиране - със заявка или по график, заедно със съответните телефони за контакт.

Всеки живущ/работещ в някои от 24-те района на София може безплатно да свали и разпечата информационен стикер и да го постави във входа на жилищната сграда, офиса и др.

Източник
http://www.geomedia.bg/geodezia/item/6524-startira-onlayn-karta-za-razdelnoto-sabirane-na-otpadatsi-sazdadena-s-pomoshtta-na-studenti-ot-geodezicheskiya-fakultet-na-uasg

3


Работата по стандартите за 5G мрежи продължава, но вече има постигнати споразумения около основните положения, така че мобилните оператори и доставчиците на оборудване са готови да започнат подготовката за навлизането на новата технология. Мтел също мисли за бъдещето и днес направи демонстрация на 5G технология, която след време всички би трябвало да използваме масово. Както вече писахме, в тестовете беше използвано оборудване на Nokia, a демонстрацията беше извършена с взетата за временно ползване лента от 100MHz между 3,5GHz и 3,6GHz.

При това беше постигната скорост на трансфер на данни от около 2,2Gbps (над 10 пъти повече от скоростите в 4G) при латентност на връзката около 1 милисекунда, което е значително под стойностите в актуалните мрежи. Компанията показа и плавен преход между 4G и 5G при увеличаване на натоварването на мрежата. Част от демонстрацията беше стрийминг на VR видео с 4K резолюция и управление на индустриални роботи – все неща, за които са нужни висока скорост на трансфер и минимално закъснение на връзката. Новите мрежи ще са от изключително значение и за други приложения, които работят в реално време, като дигитална медицина, автономни фабрики и автомобили, роботи и други.

Подобна демонстрация не значи, че скоро ще започнем да използваме 5G. Очаква се финализирането на основните спецификации да стане до края на годината, но това е малка част от цялата работа по навлизането на новите мрежи. Операторите ще трябва да получат достъп до необходимите им честоти – компанията очаква да ползва комбиниране на честотни ленти при 800/1800/2600/3500MHz, а освен това са нужни и нови терминални устройства. Според Мтел тестовете са част от техническата подготовка за 5G, които текат и в други подразделения на Telekom Austria Group, която на свой ред е част от гиганта America Movil. Компанията посочва, че ще е готова да внедри технологията веднага щом са изпълнени другите условия, но засега не се ангажира с конкретни срокове.

Една от основните характеристики на 5G ще е възможността за създаване на многобройни виртуални мрежи, които ще работят върху една физическа инфраструктура. Т.нар. network slicing ще позволи във всяка самостоятелна част да се поддържат специфични функционалности, които ще са нужни на даден клиент, услуга, устройство, приложения и т.н. Очаква се тази концепция да е от критично значение за мрежите от следващо поколение, защото ще им позволи да поддържат разнообразни услуги, всяка от които има специфични изисквания по отношение на скорост, функционалност и др. Например за автономните автомобили е нужна връзка с ниска латентност, но не непременно с висока скорост, а при услуга за стрийминг на видео е обратното.

Сигурно си спомняте, че Мтел беше първият оператор в България, който демонстрира 4G мрежа още през 2011 година, но това не помогна за бързото комерсиализиране на технологията и тя достигна до пазара с друг оператор. Компанията посочва, че от старта на своята 4G мрежа през 2016 година досега е инвестирала в инфраструктура над 130 милиона лева, а модернизацията и разширяването на мрежата стават с помощ от Nokia.

Мтел споделя, че от 2016 година досега е отчела над 140% ръст на 4G смартфоните в мрежата си и вече има над 800 000 активни 4G потребители. Отчита се и ръст от 240% на трафика на данни, а над 60% от него се осъществява в 4G. Бързата мрежа покрива всички населени места с над 1000 жители у нас при максимална скорост до 150 Mbps. Компанията вече прилага техника за обединяване на честоти (carrier aggregation), която позволява повишаване на скоростите, и планира да я внедри в цялата страна до края на лятото.

Източник:
http://www.mobilebulgaria.com/news/42461/%D0%BC%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-5g-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5

4
GPS News / Китай изстреля два нови сателита BeiDou
« -: февруари 12, 2018, 02:24:21 pm »


Понеделник, 12 Февруари 2018
В неделя (11 февруари 208 г.) от центъра за изстрелване на сателити Сичан, провинция Съчуан бяха изстреляни двойка спътници BeiDou. Четири часа след старта на полета от Китай потвърдиха успешното въвеждане на навигационните апарати в средни околоземни орбити.

Спътниците са от третото поколение на Китайската ГНСС системa BeiDou. Преди месец бяха изстреляни други два сателита от системата. Тогава главният проектант на BeiDou заяви, че тази година Китай ще изстреля 18 ГНСС спътника.

Източник:
http://www.geomedia.bg/geodezia/item/6521-kitai-izstrelya-dva-novi-satelita-beidou

5


Петък, 09 Февруари 2018
На 26 януари в техническия център на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Кралство Нидерландия бе подписан договор за новото поколение спътници EGNOS V3 на Европейската геостационарна служба за навигационно покритие. Те ще влязат в употреба през 2025 г. и ще заменят предходната им версия V2 сателити, които работят от 2011 г. насам.

Изпълнител на поръчката ще бъде подразделението на Airbus за отбрана и космос. В изявление на компанията е пояснено, че по договора за системата, със срок от 6,5 години, ще работят близо 100 души и 20 подизпълнителя.

Подобрената версия на услугата ще покрива и оперативната Galileo, както и надградените GPS услуги. Така EGNOS ще бъде първата регионална спътникова система за поправки, която ще използва и двучестотни сигнали от GPS и Galileo.

Първоначално, до 2023 г., ще бъде достъпна едночестотна версия, която да замени настоящата V2, а 18 месеца по-късно и окончателната двучестотна V3.

Източник:
http://www.geomedia.bg/novini/item/6517-podpisan-e-dogovor-za-novo-pokolenie-sateliti-egnos

6
Откриха хиляди пирамиди, дворци и пътища на маите


Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система. Снимка: Wild Blue Media Channel 4

Повече от 60000 неизвестни досега строежи на маите - включително пирамиди, дворци и пътища - са открити сред джунглата в Гватемала. Находките са определени като голямо археологично откритие.

С помощта на лазерна технология изследователите успяват да надникнат под плътната растителност в северната част на Петен - област в близост до вече познатите градове на маите.

Откритието показва, че в Централна Америка е съществувала цивилизация, която преди 1500 години е била в своя разцвет, по-напреднала от древните гръцка и китайска култури.

Лазерите разкриха "поразителни" останки на обширен доколумбов "мегаполис", с много по-сложна структура, отколкото повечето специалисти са предполагали. Той е бил обитаван от около 15 милиона души, а изобилието на отбранителни стени, укрепления и крепости подсказва, че по време на своето съществуване е водил многобройни войни.    "Смятам, че това е едно от най-големите постижения за повече от 150 години на археология, изследваща маите", заяви пред BBC News Стивън Хюстън (Stephen Houston), професор по археология и антропология в Университета Браун.

    "Знам, че звучи преувеличено, но когато видях фотографските Lidar изображения, очите ми се насълзиха".


Учените направиха откритието с помощта на технологията Lidar, което е съкращение на "светлинно откриване и измерване" (light detection and ranging).

Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система.

Тази техника позволява на изследователите да картографират очертанията на това, което описват като десетки новооткрити градове на маите, скрити под джунглата векове, след като са били изоставени от жителите си.


Тази техника позволява на изследователите да картографират очертанията на това, което описват като десетки новооткрити градове на маите, скрити под джунглата векове, след като са били изоставени от жителите си. Wild Blue Media Channel 4

    "Укрепените съоръжения и големи пътища разкриват модификации на природния ландшафт, направени от маите в досега немислим мащаб", заяви Франциско Естрада-Бели (Francisco Estrada-Belli) от Университета Тулан в Ню Орлиънс, Луизиана.

    "Новите данни ни дават основание да мислим, че там е имало 10-15 милиона души", заяви Естрада-Бели, "включително много хора, живеещи в ниско разположените, блатисти местности, които мнозина от нас смятахме за необитаеми".

Изображенията показват и пътища, свързващи градските центрове и кариерите за добив на материали, също така, модерни системи за напояване и терасиране, които поддържат селското стопанство за една цивилизация, която е една от най-развитите в Централна Америка.


Тикал е една от най-големите археологически находки на руини на град от времето на разцвета на цивилизацията на маите. Wikimedia Commons

Маите са известни със своята сложна математика и инженерни съоръжения.

Екипът археолози изследват повече от 2100 кв.км от джунглата Петен, която граничи с Мексико и Белиз.

Те откриват около 60000 структури за последните две години.

Новите открития включват градските центрове с тротоари, жилища, тераси, церемониални центрове, напоителни канали и укрепления.

Видео:
video.nationalgeographic.com/video/news/180201-lost-treasures-maya-snake-king-ngc
Източник:
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkriha-hiliadi-piramidi-dvortci-i-patishta-na-maite-video_102339.html

Страници: [1]